Riscul unei DIETE nesănătoase. Poate duce la moarte subită

Este cunoscut faptul că dieta influențează sănătatea inimii. Experții recomandă o dietă săracă în sodiu și grăsimi saturate pentru a reduce riscul de boli de inimă. O dietă sănătoasă pentru inimă include, de asemenea, multe legume, fructe și cereale integrale.

Cercetările arată că dieta mediteraneană – plină de fructe, legume, pește, cereale și leguminoase, cu puțină carne și produse lactate – poate reduce riscul de boli de inimă. Legumele din salată, inclusiv roșii, ridichi, castraveți, avocado, salată, năut, semințe, nuci și dressing.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, din SUA, experții au examinat relația dintre dieta generală și moartea cardiacă subită, o cauză frecventă de deces în SUA.

În cazul morții cardiace subite, inima încetează brusc să mai bată, ceea ce duce la deces în decurs de o oră de la apariția simptomelor. Studii mici au sugerat că dieta mediteraneană ar putea reduce riscul de moarte cardiacă subită.

O echipă condusă de Dr. James M. Shikany de la Universitatea Alabama din Birmingham a analizat dacă modelele alimentare sunt asociate cu riscul de moarte cardiacă subită. Rezultatele au fost publicate în Journal of the American Heart Association la 6 iulie 2021.

Cercetătorii au analizat dietele a peste 21.000 de participanți cu ajutorul unui chestionar alimentar la începutul studiului. Participanții au fost întrebați cât de des și în ce cantități au mâncat 110 alimente în ultimul an. Au fost incluși atât cei cu și fără antecedente de boli coronariene.

Cercetătorii au calculat un scor al dietei mediteraneene. Ei au identificat, de asemenea, cinci modele de alimentație. Unul, pe care l-au numit modelul alimentar „sudic”, are cantități mari de grăsimi adăugate, alimente prăjite, ouă, organe și carne procesată și băuturi îndulcite cu zahăr.

Alte tipare alimentare au inclus un model „dulciuri” cu mult zahăr adăugat, un model „de conveniență” alcătuit în principal din alimente gata de consum și mâncare la pachet, un model „bazat pe plante”” și un model „alcool și salată”.

Cercetătorii au evaluat cât de mult au aderat participanții la fiecare model alimentar. De exemplu, cineva ar putea adera îndeaproape la dieta mediteraneană și, în același timp, să adere și la modelul „dulciuri”, dar într-o măsură mai mică. Ei au înregistrat, de asemenea, orice evenimente legate de inimă pe o perioadă medie de 10 ani.

Dietea mediteraneană poate reduce riscul de deces

În timpul studiului au avut loc peste 400 de decese cardiace subite. Analizele au arătat că o alimentație regulată în stil sudic poate crește riscul de moarte cardiacă subită, în timp ce consumul unei diete mediteraneene poate reduce riscul.

Participanții cu un model de alimentație de tip sudic au avut un risc cu 46% mai mare de moarte cardiacă subită decât cei cu cea mai scăzută aderență. În schimb, persoanele care au urmat îndeaproape dieta mediteraneană au avut un risc cu 26% mai mic de moarte cardiacă subită decât ceilalți cu cea mai mică aderență.

Aceste diferențe au avut o semnificație statistică la limită. În rândul celor care nu sufereau de boli coronariene la începutul studiului, cei care au urmat îndeaproape dieta mediteraneană au avut o reducere semnificativă din punct de vedere statistic cu 41% a riscului de moarte cardiacă subită, în comparație cu cei cu cea mai mică aderență.

„Deși acest studiu a avut un caracter observațional, rezultatele sugerează că dieta poate fi un factor de risc modificabil pentru moartea cardiacă subită”, spune Shikany.

Aceste rezultate susțin alte constatări conform cărora îmbunătățirea dietei poate avea un efect semnificativ asupra sănătății inimii.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

18 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

39 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

59 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: