Categories: Știrile zilei

Riscul seismic: noua prioritate a României. Ce se va întâmpla cu spitalele, școlile și grădinițele până la 1 noiembrie 2024? Sunt vizați și cei care închiriază apartamente!

Un proiect de lege adoptat în această săptămână de Camera Deputaților prevede ca spitalele, policlinicile, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele să fie supuse unei evaluări vizuale rapide, în vederea stabilirii riscului seismic.

Potrivit proiectului de lege adoptat, consolidarea clădirilor cu risc seismic va fi făcută cu acordul majorităţii proprietarilor, informează Agerpres.

S-au înregistrat 219 de voturi „pentru” şi 58 de abţineri.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.212/2022, în vederea accelerării măsurilor instituite de către autorităţi cu privire la siguranţa cetăţenilor şi a clădirilor cu vulnerabilitate seismică. Astfel, consolidarea acestor clădiri urmează să fie făcută cu acordul majorităţii proprietarilor. Aceeaşi prevedere se aplică şi proprietarilor care nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari.

De asemenea, modificările vizează accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obţine o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor.

Astfel, spitalele, policlinicile, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele şi toate clădirile care sunt instituţii de învăţământ vor fi supuse unei evaluări vizuale rapide. Această procedură trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024. În cazul blocurilor de locuinţe, termenul de începere a evaluării vizuale rapide este de 1 ianuarie 2025 şi trebuie finalizată până la 1 iunie 2026. Pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în patrimoniul instituţiilor publice procedura trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024.

Potrivit unui amendament, prin aglomerări de persoane se înţelege prezenţa simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, respectiv 25 de persoane în cazul clădirilor având destinaţia de lăcaş de cult, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 mp.

Obligația cultelor recunoscute oficial în România

Până la data de 1 ianuarie 2025 conducătorii unităţilor de cult ce aparţin cultelor recunoscute de către statul român, în conformitate cu prevederile Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată, vor dispune începerea expertizării tehnice, realizată de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie, asupra construcţiilor cu destinaţia de lăcaşuri de cult care se află în patrimoniul unităţilor de cult respective şi care au fost construite înainte de anul 1978.

Expertizele tehnice în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic şi a fundamentării măsurilor de intervenţie vor fi finalizate până la data de 1 iunie 2026, prevede un alt amendament.

Sursa de finanţare pentru realizarea activităţilor prevăzute în proiect este asigurată de la bugetul de stat sau prin alte surse legal constituite prin Ministerul Educaţiei, pentru instituţiile de învăţământ din subordinea/coordonarea acestora, prin Ministerul Sănătăţii şi alte ministere şi instituţii cu reţea sanitară proprie, pentru unităţile sanitare aflate în subordinea acestora, precum şi prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru lăcaşurile de cult ce aparţin cultelor religioase recunoscute de către statul român, potrivit unui alt amendament.

Finanţarea nerambursabilă de la bugetele locale, totală sau parţială, în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie, prin programe multianuale proprii de acţiuni privind expertizarea, proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI şi care nu întrunesc criteriile prevăzute de Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat.

Fără mijloace publicitare pe fațadele clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic

Este strict interzisă amplasarea de mijloace publicitare pe faţada şi/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereţi, scări interioare şi altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, potrivit unui amendament.

Beneficiarii subprogramului proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile cu destinaţia principală de locuinţă sunt unităţile şi subunităţile administrativ-teritoriale, reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale.

Beneficiarii subprogramului proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii pentru clădirile de interes şi utilitate publică sunt autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, inclusiv unităţile aflate în subordinea, autoritatea sau coordonarea acestora, precum şi unităţile de cult ce aparţin cultelor recunoscute în conformitate cu prevederile Legii nr. 489/2006, republicată, pentru clădirile definite în proiect aflate în proprietatea sau administrarea acestora, mai prevede proiectul.

Apartamentele aflate în imobile cu risc seismic 1 nu vor mai putea fi închiriate

Camera Deputatilor a dat votul final pe legea prin care apartamentele aflate în imobile cu risc seismic 1 nu vor mai putea fi închiriate.

Motivul invocat de autorități este „apărarea dreptului la viață a altor persoane”.

Legea merge la promulgare și va intra în vigoare anul viitor.

Din august 2023, este în vigoare o interdicție privind desfășurarea de activități comerciale în blocurile expertizate cu risc seismic 1 și 2.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

7 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: