Sari la conținut

Riscuri maxime la care sunt expuşi copiii din cauza telefoanelor mobile

Dispozitivele cu wireless emit radiaţii care sunt foarte periculoase pentru copii mici şi bebeluşi.Legătura între radiaţiile emise de telefoane şi cancer a fost observatăatent de către cercetători: Lloyd Morgan, cercetător la Protecţia Mediului a publicat un studiu în Journal of Microscopy and Ultrastructure.

 

Autorii acestui studiu spun că adulţii sunt expuşi unui risc mai redus decât copii. Conform acestora, copii nenăscuţi şi copii mici sunt în mare pericol din cauza radiaţilor date emise de dispozitivele wireless.Rata absorţiei radiaţilor este mai mare la copii decât la adulţi deoarece ţesuturile din creier absorb mult mai multe radiatii, craniul este mai mic şi mai subţire. Fetuşii sunt în particular mai vulnerabili deoarece expunerea la radiaţii poate duce la distrugerea protecţiei care înconjoară creierul şi neuronii.

Foarte multe studii arată acelaşi rezultat, copii absorb mai multe radiaţii decât adulţii. Un studiu arată că ei absorb de două ori mai multe radiaţii decât adulţii, iar un alt studiu arată că măduva osoasă absoarbe de până la 10 ori mai multe radiaţii.

„Belgia, Franţa, India şi alte guverne orientate spre tehnologie de acest fel au dat avertizări şi legi pentru copii care folosesc dispozitive wireless”, spune autorul studiului. „Sunt jucării făcute special pentru copii care sunt periculoase,” spune Morgan. „Riscul la expunerea cancerigenă este mai mare la copii şi la cei foarte mici.”

Dispozitivele wireless fac parte din viaţa de zi cu zi, dar pot fi folosite într-o manieră care este destul de sigură, spune Morgan.

Distanţa este prietenul tău

Ţine telefonul la 15 centimetri distanţă de urechea ta. Dacă un telefon nu este închis el iradiază mereu, chiar dacă nu este folosit. Nu ar trebui să ţinem telefonul aproape de corpul nostru. Cel mai bun loc pentru un telefon este o geantă sau un rucsac.

Dispozitivele nu trebuie să stea pe abdomenul unei mame însărcinate sau în apropierea unei mame care alăptează, spune Morgan. Iar dispozitivele de monitorizare pentru bebeluş nu trebuie să stea în pătuţul lor.

Copii şi adolescenţii nu ar trebui să doarmă cu telefonul în camera lor. Cercetările au arătat că aproape 75% din adolescenţi dorm toată noaptea cu telefonul sub pernă.

Fetele nu ar trebui să îţi pună telefonul mobil în sutien. Această recomandare este corelată cu un studiu care spune că fetele care îşi ţineau telefonul în sutien au avut mai tărziu cancer la sân.

Skype şi alte programe pe computer, dacă sunt conectate la internet prin cablu nu emit niciun fel de radiaţii aşa că părinţii ar trebui să şi încurajeze copii să le folosească pe acestea.Routerele WIFI ar trebui puse departe de copii în cea mai mare parte a timpului.

 

Ana Maria Niţu

 

 

 

 

 

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel