Care este riscul de transmitere a coronavirusurilor în avion? Există tot soiul de scenarii cu privire la transmiterea COVID-19 în timpul zborului cu avionul.
Tendința este de a evita deplasarea pe cale aeriană pornindu-se preponderent de la ideea că ești într-un spațiu închis alături de zeci de alți oameni, care ar putea fi purtători de virus.
Dar care este de fapt realitatea? Care sunt riscurile la care te expui atunci când zbori cu avionul în contextul pandemiei?
În contextul actual mondial, companiile aeriene caută să mențină un grad de ocupare al aeronavelor mai scăzut decât în mod normal, astfel încât să se respecte distanța recomandată de 1,5 metri între pasageri, iar în cele mai multe cazuri serviciile de catering la bord au fost simplificate pentru a minimiza interacțiunea și contactul direct dintre echipaj și pasageri.
Mai mult, aeronavele sunt supuse unor procese mult mai ample de curățare și dezinfectare cu ajutorul agenților de curățare care s-au dovedit a fi eficienți în lupta împotriva coronavirusului.
Care sunt de fapt șansele de a te infecta cu coronavirus la bordul unui avion? Cercetătorii și statisticienii din mai multe țări și domenii caută răspunsul la aceste întrebări, iar studiile de până acum indică faptul că rata de transmisie la bord este de fapt una foarte mică, se arată într-un material al CNN.
Aproape în unanimitate, oamenii de știință au căzut de acord că probabilitatea să iei coronavirus atunci când te afli la bordul unui avion este una destul de redusă. Printre principalele explicații este faptul că aerul din cabine este reînnoit la fiecare 2-3 minute, iar sistemele de reciclare a aerului la bordul aeronavelor Air France sunt de fel echipate cu „filtre de aer cu eficiență ridicată” sau filtre HEPA, identice cu cele utilizate în sălile de operație din spitale. Acestea rețin până la 99,99% dintre particule, asigurând astfel că aerul din cabină respectă standardele de calitate.
Studiul unui profesor de statistică de la MIT arată o rată de transmisie de doar 1 la 4.300 în timpul unui zbor scurt, iar dacă este păstrat un scaun liber între pasageri, riscul de infectare scade la 1 din 7.700. În vederea interpretării datelor pentru acest studiu, s-a pornit de la premisa că atât pasagerii, cât și membrii echipajului poartă măști, zborurile sunt de scurtă durată, iar aeronavele de tip Airbus 320 sau Boeing 737, configurate cu trei locuri pe ambele părți ale culoarului.
Arnold Barnett, inițiatorul acestui studiu, a declarat pentru CNN că „sunt trei aspecte care ar trebui să meargă prost pentru a te contamina cu COVID-19 pe parcursul unui zbor. În primul rând, trebuie să existe o persoană infectată la bord, iar aceasta să fie și contagioasă. Dacă există un astfel de caz, cel mai probabil persoana respectivă poartă mască, pentru că nu se permite să călătorești altfel, dar masca trebuie cumva să eșueze în a preveni transmiterea, iar acea persoană trebuie să fie și suficient de aproape de tine pentru ca tu să fii contaminat”.
În ediția din 16 noiembrie a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic a discutat împreună…
Izolați-vă ferestrele astăzi! Vă pregătiți pentru zilele reci de iarnă? Prin setarea ferestrelor dvs. din…
Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol dacă blochează venele sau arterele, făcând conștientizarea…
Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat…
Pe 17 noiembrie 2024, horoscopul zilnic aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare…
Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite.…