Din cuprinsul articolului
Atunci când conversația despre moartea prematură devine un subiect de cină (distracție), accentul se pune mai ales pe modul în care este mai probabil să mori dacă mănânci anumite alimente, iar alimentele procesate și zaharurile adăugate nu lipsesc niciodată de pe listă. Dar cum rămâne cu alimentele pe care ar trebui să le consumi, dar nu o faci?
Peștele gras (pește bogat în acizi grași omega-3) este una dintre proteinele sănătoase pe care ar trebui să le adăugați în alimentația dumneavoastră pentru a reduce riscul de deces prematur.
Un studiu din 2018 publicat în The Journal of Clinical Lipidology, care a implicat 2.500 de participanți vârstnici, a constatat că cei ale căror niveluri de acizi grași omega-3 erau cele mai ridicate aveau cu 34% mai puține șanse să moară în următorii șapte ani. De asemenea, aceștia aveau cu 39% mai puține șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Alegerile alimentare ne pot prelungi viața
Între timp, un studiu din 2021 publicat în American Journal of Clinical Nutrition a constatat că o dietă caracterizată de un nivel scăzut de omega-3 este un predictor la fel de puternic al morții premature ca și fumatul.
„Este interesant de observat că în Japonia, unde indicele mediu de Omega-3 este mai mare de 8%, durata de viață preconizată este cu aproximativ cinci ani mai mare decât în Statele Unite, unde indicele mediu de Omega-3 este de aproximativ 5%. Prin urmare, în practică, alegerile alimentare care modifică indicele Omega-3 pot prelungi viața”, a împărtășit autorul principal Michael McBurney.
Grăsimile sănătoase pentru inimă, din pește, te-ar putea ajuta să trăiești mai mult timp
În lumea grăsimilor, există unele care nu sunt prea bune pentru sănătatea ta generală; gândește-te la grăsimile saturate și la grăsimile trans.
Și apoi există grăsimi sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate și polinesaturate, care sunt de fapt asociate cu reducerea riscului de îmbolnăvire. Grăsimile tip Omega-3, care se găsesc în peștele gras, sunt acizi grași polinesaturați.
Un studiu al Universității McMaster din 2021, publicat în JAMA Internal Medicine, la care au participat 192.000 de persoane din aproape 60 de țări, a constatat că un consum regulat de pește gras (două porții în fiecare săptămână) ar putea ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele predispuse la această afecțiune, cum ar fi cele cu probleme cardiace și cu accident vascular cerebral.
Potrivit co-liderului studiului și profesor de medicină la Școala de Medicină Michael G. DeGroote, Dr. Salim Yusuf (via Science Daily),
„Acesta este de departe cel mai diversificat studiu din lume privind consumul de pește și rezultatele în materie de sănătate și singurul cu un număr suficient de persoane cu reprezentare din țări cu venituri mari, medii și mici de pe toate continentele locuite ale lumii”.
Efectele benefice asupra organismului ale consumului de grăsimi sănătoase
Nu este un secret că acizii grași omega-3 sunt foarte buni pentru sănătatea inimii. Studiile mai vechi au ajuns la concluzii similare.
Aceste grăsimi sănătoase vă mențin nivelul tensiunii arteriale la un nivel scăzut, reduc nivelul trigliceridelor și combat bătăile neregulate ale inimii.
În timp ce unele trigliceride sunt necesare pentru sănătatea generală, o cantitate prea mare este asociată cu bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
Consumul unei cantități suficiente de pește gras este, de asemenea, legat de o îmbunătățire a sănătății creierului, de reducerea riscului anumitor tipuri de cancer și de prevenirea artritei reumatoide, toate acestea putând fi factori importanți atunci când vine vorba de moartea timpurie.