Sari la conținut

Riscul de infarct şi de angină pectorală poate fi identificat cu ajutorul unui simplu test

Conform statisticilor OMS, bolile cardiovasculare sunt responsabile de 60% dintre decesele înregistrate la nivel național în anul 2012. Conform specialiştilor, acestea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică în România, cu atât mai mult cu cât se întâlnesc tot mai des în rândul persoanelor tinere, sub 40 de ani.

Coronarografia este o modalitate eficientă, precisă și rapidă de a indentifica dacă există boala aterosclerotică a vaselor inimii la pacienţii cu angină pectorală şi apreciază riscul de infarct miocardic, două dintre cele mai întâlnite afecțiuni cardiovasculare. Această procedură de diagnostic minim invazivă permite depistarea afecțiunilor coronariene și stabilirea cu exactitate a numărului, localizării și a severităţii îngustărilor vaselor cardiace.

”Coronarografia este o procedură indicată în cazul persoanelor care au dureri toracice anterioare la efort redus sau în repaus, au suferit un infarct miocardic recent sau pierderi ale stării de conștiență prin tulburări  grave ale ritmului cardiac. Aceste probleme de sănătate sunt întâlnite mai ales în rândul celor care au factori de risc cardiovascular: fumează, au hipertensiune arterială, diabet zaharat sau un colesterol mărit, precum și la pacienții care au o electrocardiogramă anormală la efort de intensitate redusă”, a declarat conf. dr. Șerban Bălănescu, șeful Secției de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Monza – Centru Cardiovascular Bucureşti.

”Procedura minim invazivă se realizează prin injectarea unei substanțe de contrast pe bază de iod în interiorul vaselor cardiace și prin expunerea concomitentă la razele X se poate observa cu exactitate fluxul sangvin și eventualele obstacole. Diagnosticul este comunicat pacientului pe loc. Cu ajutorul acestei proceduri, medicul poate indica tratamentul optim pentru pacient, fie prin angioplastie cu implantare de stent, by pass aorto-coronarian sau simplu prin continuarea tratamentului medicamentos”, ne-a mai declarat conf. dr. Șerban Bălănescu

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel