Sari la conținut

Riscul de cancer de sân este mai mare după o sarcină. Oamenii de știință englezi explică de ce

cancer de sân
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Un nou studiu a investigat de ce un cancer de sân se poate forma la scurt timp după o sarcină. Cercetările au asociat nașterea recentă cu un risc crescut de cancer de sân, iar diagnosticele în acest stadiu pot fi, de asemenea, mai agresive.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra s-au uitat recent la celulele mamare sănătoase de la femei care au născut la diferite vârste, precum și la cele care nu au avut copii, pentru a înțelege mai bine cum se modifică țesutul mamar în timpul anilor reproductivi.

Riscul de cancer de sân este mai mare după o sarcină. Oamenii de știință englezi explică de ce

Descoperirile, publicate în Nature Communications, arată că mutațiile celulelor mamare se acumulează pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce poate avea implicații pentru femeile care devin mame pentru prima dată mai târziu în viață.

„În ultimele decenii, femeile au început să aibă copii mai târziu din cauza schimbărilor sociale și a preferințelor personale. Cercetările anterioare au descoperit că acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer de sân.

Propriile noastre cercetări analizează misterele genetice care guvernează acest risc. Am descoperit că sânul uman, la fel ca și alte organe, acumulează mutații odată cu vârsta, dar și că sarcina are un efect suplimentar. 

Cceea ce înseamnă că femeile care devin mame pentru prima oară la o vârstă mai înaintată ar putea avea șanse mai mari de a dezvolta modificări dăunătoare în celulele lor mamare în comparație cu alte femei”, a explicat dr. Biancastella Cereser, autorul principal al studiului de la Departamentul de Chirurgie și Cancer al Imperial. 

Legătura dintre cele două poate apărea din cauza mamelor mai în vârstă care au deja mai multe mutații ale celulelor mamare (echipa a descoperit că aproximativ 15 sunt adăugate în fiecare an în țesutul epiteliului, din care provine de obicei cancerul de sân), iar celulele mamare se extind rapid pentru a se pregăti pentru alăptare pe parcursul sarcinii.

Deși cercetătorii spun că majoritatea mutațiilor sunt inofensive, celulele cu mutații asociate cu cancerul de sân s-ar putea replica și extinde, în cele din urmă depășind celulele nemutate și creând o tumoare canceroasă.

Echipa a ajuns la aceste descoperiri prin secvențierea întregului genom a 29 de țesuturi mamare sănătoase congelate de la donatori fără antecedente de utilizare a contraceptivelor hormonale și fără mutații moștenite BRCA1 sau BRCA2, care sunt legate de un risc semnificativ crescut de cancer de sân.

Risc mai mare de boală pentru femeile cu vârste între 35 și 55 de ani

Femeile au fost împărțite în trei grupuri:

  • Femei care au devenit mame pentru prima dată înainte de vârsta de 25 de ani – ceea ce a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer de sân,
  • Femei care au avut primul copil între 35 și 55 de ani
  • Femei cu vârste cuprinse 25 și 53, fără copii.

Cercetătorii au descoperit că femeile din grupa de vârstă 35 până la 55 de ani aveau, de asemenea, pete clonale mai multe și mai mari, care se formează atunci când o celulă mutantă își împărtășește mutațiile cu celulele sale fiice, extinzând astfel numărul de celule mutante.

Este nevoie de mai multe studii pe această temă, dar dr. Cereser speră că cercetarea este o referință bună pentru alții.

„Sper că acest studiu ar putea fi folosit ca o resursă pentru cercetătorii care se uită la genetica țesuturilor sănătoase în general, în afară de sân, și, desigur, alți cercetători în cancerul de sân, care ar putea folosi setul de date de mutații pe care le-am găsit ca un ‘referinţă’”, a spus dr. Cereser.

Un studiu efectuat în mai multe instituții a constatat că pentru femeile sub 55 de ani, există un risc cu 80% mai mare de cancer de sân la cinci ani după naștere, în comparație cu femeile care nu au născut. Echipa a descoperit că, după 23 de ani, însă, sarcina a devenit un factor de protecție împotriva bolii.

Un alt studiu a mai constatat că riscul de metastază și deces din cauza cancerului de sân a fost cu 50% mai mare în rândul femeilor care au fost diagnosticate în termen de cinci ani de la naștere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel