Sari la conținut

Riscul de atac de cord crește de șase ori mai mult după ce faceți gripă. Avertismentul oamenilor de ștință

semn atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de atac de cord

Riscul de atac de cord crește de șase ori mai mult după ce faceți gripă. Medicii susțin de multă vreme folosirea vaccinurilor antigripale ca fiind cea mai bună modalitate de protecție împotriva gripei sezoniere.

Pentru cei care încă nu sunt siguri dacă ar trebui să-și vaccineze antigripal, iată un alt motiv de a reconsidera această decizie. Un nou studiu a descoperit că aveți șase ori mai multe șanse de a avea un atac de cord în săptămâna după ce ați contractat gripa decât în anul anterior sau ulterior.

Gripa crește riscul de atac de cord de 6 ori. Avertismemtul oamenilor de ștință

Cercetătorii au stabilit de multă vreme legătura dintre gripă și atacuri de cord. Mulți virusuri gripale pot provoca inflamații ca răspuns imun normal al organismului împotriva virusului.

Inflamația poate slăbi plăcile grase care se formează în artere, determinând ruperea acestora. Unii viruși pot provoca, de asemenea, coagularea sângelui, provocând un cheag de sânge care poate duce la un atac de cord.

„Când oamenii răcesc sau fac gripă, nu e vorba doar simptomele pe care le au, cum ar fi tuse, febră și o infecție la plămâni. Îți încarcă corpul cu un stres considerabil care are implicații asupra tuturor celorlalte sisteme”, a spus dr. Susan Rehm, specialist în boli infecțioase, într-un raport al Clinicii Cleveland.

Potrivit celui mai recent studiu, care a evaluat 401 de pacienți care au avut cel puțin un atac de cord în anul înainte sau după atacul de gripă, 25 din 419 atacuri de cord au avut loc în primele șapte zile după diagnosticul de gripă.

Studiul a mai constatat că aproximativ 35% dintre pacienții care au avut un atac de cord au murit în decurs de un an de la diagnosticarea gripei.

„Rezultatele noastre susțin strategii de prevenire a infecției gripale, inclusiv vaccinarea. Mai mult, studiul pledează pentru o conștientizare crescută a medicilor și a pacienților spitalizați cu gripă pentru simptomele atacurilor de cord”, a spus dr. Annemarijn de Boer, care a condus studiul.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit rezultatele testelor din 16 laboratoare din Țările de Jos, care au acoperit aproximativ 40% din populație. Pe lângă testele de laborator, au fost folosite și dosarele de deces și spital.

„Deși nu este clar din rezultatele noastre dacă cei cu gripă mai puțin severă sunt, de asemenea, expuși riscului, este prudent ca ei să fie conștienți de legătură”, a adăugat dr. De Boer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel