Bărbaţii care aleargă, merg cu bicicleta sau practică alte sporturi sunt de 20 de ori mai predispuşi să moară din cauza unei probleme cardiace subite decât femeile care fac sport, arată un nou studiu.
Deşi se cunoştea faptul că decesele subite ce au loc în timpul sportului sunt mai răspândite în rândul bărbaţilor, unii cercetători credeau că acest lucru se datorează faptului că numărul femeilor care fac sport este mai mic decât cel al bărbaţilor, explică autorul studiului.
„Cred că cercetarea noastră este prima care demonstrează incidenţa scăzută a deceselor subite în rândul femeilor nu are legătură doar cu participarea mai redusă în activităţile sportive”, spune Dr. Eloi Marijon, care a lucrat la acest studiu în cadrul Centrului de Cercetări Cardiovasculare de la Spitalul George Pompidou din Paris.
Marijon a analizat alături de colegii săi decesele subite provocate în contextul activităţilor sportive în Franţa între 2005 şi 2010. Aceste decese s-au datorat atacului de cord – atunci când inima încetează să mai bată, de multe ori din cauza unei probleme cardiace deja existente.
Cercetătorii au comparat numărul deceselor din fiecare sport cu numărul total de bărbaţi şi femei franceze ce activează în aceste sporturi, pe baza unui sondaj naţional.
În perioada studiată s-au înregistrat 775 de decese asociate sportului, dintre care 42 în rândul femeilor, conform studiului publicat în Journal of the American Medical Association.
Cu alte cuvinte, s-a înregistat anual câte un deces la fiecare 2 milioane de femei participante la sport, faţă de un deces la fiecare 100.000 de bărbaţi care practică sportul.
Riscul varia în funcţie de sport în cazul bărbaţilor, dar nu în cel al femeilor. De exemplu, s-au înregistrat anual 5 decese în rândul a 1 milion de bărbaţi care practicau joggingul şi un deces la 1 milion de bărbaţi care practică înotul. În schimb, în cazul femeilor în ambele sporturi rata deceselor era mai mică de 1 la 1 milion de participanţi.
„Este o descoperire ciudată”, a comentat dr. Joseph Marek, un cardiolog de la Midwest Heart Specialists.
Marijon afirmă că există două posibile explicaţii pentru rezultatele întâlnite de cercetători.
Prima este aceea că, spre deosebire de femei, bărbaţii încep de multe ori activitatea fizică brusc şi urcă la pragul de 100% foarte repede, în loc să ridice ritmul ceva mai lent.
A doua ipoteză este că bărbaţii sunt mai predispuşi să aibă blocaje ale arterelor ce alimentează inima cu sânge, având astfel un risc mai mare chiar dinainte să facă primul pas pe gazon. „Ştim că primul factor ca nivel de importanţă în cazul deceselor în sport este cardiopatia coronariană”, spune Marijon.
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…