Categories: Ştiri sănătate

Riscul de a face boala Parkinson, detectat cu un simplu test de sânge

Experţii atrag atenţia că aproape 17 milioane de persoane vor suferi până în 2040 de boala Parkinson, a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă la nivel mondial.

Sunt însă şi veşti bune! Un studiu efectuat la Departamentul clinic pentru neuroștiințe de la Oxford a dus la dezvoltarea unui nou test bazat pe sânge pentru a identifica patologia care declanșează boala Parkinson înainte de apariția principalelor simptome.

Acest lucru ar putea permite medicilor să depisteze persoanele cu risc ridicat de a dezvolta boala și să faciliteze introducerea în timp util a terapiilor de precizie care se află în prezent în stadiul de studiu clinic.

Boala debutează cu mai mult de zece ani înainte de primele simptome

Boala Parkinson debutează cu mai mult de zece ani înainte ca pacienții să se prezinte la clinică cu simptome, deoarece celulele creierului lor nu reușesc să gestioneze o mică proteină numită alfa-sinucleină. Acest lucru duce la deteriorarea celulelor nervoase vulnerabile, provocând tulburarea de mișcare cunoscută și, adesea, demența.

În recenta cercetare, publicată în revista JAMA Neurology, echipa de la Oxford a descris posibilitatea măsurării unui subtip de vezicule extracelulare pentru a identifica modificările în alfa-sinucleină la persoanele care sunt susceptibile de a dezvolta boala Parkinson.

Veziculele extracelulare sunt nanoparticule care sunt eliberate de toate tipurile de celule și care circulă în biofluide, inclusiv în sânge, transportând semnale moleculare între celule.

„Un test robust este crucial, deoarece veziculele extracelulare provenite din neuronii constituie mai puțin de 10% din toate veziculele circulante, iar ~99% din alfa-sinucleina din sânge este eliberată de celulele periferice, în principal de globulele roșii”, explică profesorul George Tofaris, unul dintre autori, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Echipa de experţi a descoperit că persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta boala Parkinson (peste 80% probabilitate pe baza criteriilor de cercetare) aveau o creștere de două ori mai mare a nivelului de alfa-sinucleină în veziculele extracelulare neuronale, iar testul putea să le diferențieze cu exactitate de cele cu risc scăzut (mai puțin de 5% probabilitate) sau de controalele sănătoase.

Acurateţea testul este de 90%

În general, testul a putut distinge un individ cu risc ridicat de a dezvolta Parkinson de un control sănătos cu o probabilitate de 90%.

Aceste rezultate indică faptul că testul de sânge, împreună cu o evaluare clinică, ar putea fi folosit pentru a depista și identifica persoanele care prezintă un risc ridicat de a face boala.

În cadrul unei analize ulterioare, testul ar putea identifica, de asemenea, persoanele care au avut dovezi de neurodegenerare detectate prin imagistică sau patologie detectată printr-un test de lichid spinal, dar care nu au dezvoltat încă o tulburare de mișcare sau demență.

Un test de screening care ar putea fi implementat la scară largă pentru a identifica din timp procesul bolii este considerat imperativ de către cercetători în cazul unor terapii țintite pentru Parkinsone, așa cum se face în prezent cu programele de screening pentru tipurile comune de cancer.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: