Riscul de a dezvolta diabet ar putea fi descoperit cu ani de zile înainte de apariția bolii

Prezența unei mici molecule în sângele unei persoane este strâns asociată cu riscul ca aceasta să dezvolte, cu ani de zile mai târziu, diabet de tip 2, dezvăluie oameni de știință americani din Boston în revista ‘Journal of Clinical Investigation.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au analizat eșantioane de la mai multe sute de persoane monitorizate timp de 12 ani, în cadrul a două studii, american și suedez. Persoanele care aveau niveluri mai ridicate de acid 2-aminoadipic (2-AAA) prezentau un risc de patru ori mai mare de a dezvolta un diabet în anii următori. Acest risc era unul independent de alți factori de risc deja cunoscuți, precum inactivitatea fizică, o alimentație bogată în grăsimi și în glucide, surplusul de greutate, glicemia crescută sau vârsta.

‘Acest studiu, unul foarte solid, este pasionant, deoarece dezvăluie că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 poate fi descoperit cu ani înainte, plecând de la un marker biologic sangvin total nou’, subliniază Bruno Verge, șef al serviciului de diabetologie de la Spitalul de Copii din Dijon, citat de Le Nouvel Observateur.

Depistarea diabetului de tip 2 începând de la vârsta de 45 de ani devine o miză foarte importantă pentru toate societățile occidentale, dat fiind complicațiile uneori foarte grave ale bolii, aceasta constituind deja una dintre cauzele majore ale cecității, infarctului miocradic, insuficienței renale în fază terminală și amputărilor.

În Franța, diabetul de tip 2 afectează aproape 3 milioane de persoane și peste 500.000 de persoane ar avea diabet fără să știe acest lucru. Pentru a putea anticipa această boală, markerii de risc clasici rămân antecedentele de familie, tendința de a pierde rapid din greutate și o glicemie pe nemâncate mai mare de 1 g/l.

Dosajul sangvin pentru 2-AAA, un produs de degradare a aminoacidului lizina, se face în prezent cu ajutorul unui spectrometru de masă ultrasensibil. Cu ajutorul unei metode mai accesibile, este posibil ca într-o zi diabetul, o boală a cărei evoluție asimptomatică și indoloră este extrem de bine disimulată, să poată fi decelată mult mai devreme la persoanele cu risc de a o dezvolta

Recent Posts

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

4 minute ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

15 minute ago

STUDIU. Femeile din Estul Europei muncesc de trei ori mai mult pentru produsele de igienă feminină

Femeile din țările din estul Europei trebuie să muncească în medie de trei ori mai…

35 de minute ago

Anchetă de proporții în Sănătate: emitere de documente medicale false pentru a obține ilegal certificat de handicap. Ce au descoperit oamenii legii?

La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…

55 de minute ago

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

o oră ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: