Risc de moarte subită dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune. Cardiolog: Trebuie să fie foarte atent supravegheată

Risc de moarte subită dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune. Sportul este esențial pentru o bună sănătate cardiovasculară. Ar trebui să favorizăm anumite sporturi în detrimentul altora? Răspunsuri de la Dr. Claude Kouakam, cardiolog.

Stilul de viață sedentar este un factor major de risc cardiovascular. Activitatea fizică, în sensul cel mai larg al cuvântului, favorizează buna funcționare a inimii noastre și a arterelor care o alimentează.

Risc de moarte subită dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune

 

„Cu toate acestea, această practică sportivă trebuie să fie foarte atent supravegheată, deoarece riscul zero nu există”, explică Dr. Claude Kouakam, cardiolog specializat în tratamentul tulburărilor de ritm cardiac și șef al unității de sincope și al platformei tehnice de ritmologie non-invazivă de la Institutul de Cardiologie și Pneumologie al Spitalului Universitar din Lille.

Activitatea fizică îmbunătățește performanțele miocardului, forța de contracție a inimii, combaterea hipertensiunii arteriale, protejează arterele, reduce nivelul de stres și anxietate, crește calitatea somnului, încrederea în sine, facilitează sarcinilor zilnice, reduce riscul formării de cheaguri, menținerea unui bun echilibru al glicemiei, prevenirea diabetului de tip 2.

De asemenea, îmbunătățește considerabil calitatea vieții pacienților care suferă de aritmie cardiacă: facilitează îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi urcatul scărilor sau căratul pungilor de cumpărături; reduce nivelul de stres și anxietate; crește entuziasmul și energia în viața de zi cu zi; îmbunătățește calitatea somnului și crește încrederea în sine.

„Cheia succesului este regularitatea”, insistă Dr. Kouakam. Substanțele benefice secretate de corpul nostru după o activitate fizică își fac efectul doar timp de 24 până la 36 de ore.

Puteți face sport dacă suferiți de aritmie cardiacă (tahicardie, extrasistole, fibrilație atrială)? În ce ritm?

Contrar credinței populare, da, „majoritatea pacienților cu aritmii cardiace pot desfășura o activitate fizică – chiar dacă au un stimulator cardiac”, spune Dr. Kouakam.

Ca un memento, există mai multe tipuri de aritmie cardiacă, care pot fi la rândul lor de grade diferite: tahicardie, bradicardie, fibrilație atrială, fibrilație ventriculară, flutter atrial, extrasistole și tulburări de conducere.

Cardiologul va efectua o serie de teste pentru evalua riscurile și recomanda tipul de activitate cel mai potrivit pentru situația dumneavoastră.

Rețineți! Activitățile sportive profesioniste sunt total interzise în caz de aritmie cardiacă. Motivul? Riscul ridicat de moarte subită la sportivi. „Pentru ca activitatea fizică să rămână benefică, pacienții trebuie să o poată practica în deplină siguranță”, insistă doctorul Kouakam, potrivit Sante Magazin.

Recent Posts

Nu mai arunca cojile de măr! Ajută cel mai solicitat mușchi din corp

Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…

13 minute ago

Nu puneți recipiente de plastic în cuptorul cu microunde: Te poți îmbolnăvi grav

Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…

44 de minute ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate pentru întreg GLOBUL

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…

o oră ago

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 ore ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

2 ore ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

2 ore ago

Citeste si: