Categories: Stil de viaţă

Risc de cancer esofagian pentru cei care își beau cafeaua în acest mod

Cafea și cancerul. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a anunțat că nu există dovezi puternice care să arate că una din cauzele apariției cancerului este cafeaua, însă avertizează că băuturile foarte fierbinți sunt probabil cancerigene.

Anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind ”posibil cancerigenă”, însă în cea mai recentă analiză, de miercuri, agenția menționează că nu există dovezi care să confirme efectul cancerigen al consumului de cafea și face trimitere la unele studii care arată că de fapt cafeaua poate reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer.

Băuturile foarte fierbinți, risc de cancer

În același timp, IARC menționează că alte dovezi științifice indică că băuturile care sunt consumate foarte fierbinți, inclusiv apă, cafea, ceai și alte tipuri de băuturi, probabil pot cauza cancer de esofag. 16 studii au dovedit rolul cafelei în prevenirea unei boli necruțătoare.

Agenția, cu sediul la Lyon, care anul trecut a generat titluri pe prima pagină prin anunțul privind consumul de carne procesată ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale în urma examinării a peste 1.000 de studii științifice realizate pe oameni și animale.

Nu au existat dovezi suficiente în baza cărora cafeaua să poată fi clasificată ca fiind cancerigenă sau deloc cancerigenă. Cafeaua fusese clasificată de IARC în categoria 2B alături de cloroform, plumb și alte substanțe, iar schimbarea clasificării de către IARC a fost primită de Asociația națională a cafelei din SUA drept o știre extraordinară pentru consumatorii de cafea. În evaluarea sa privind băuturile foarte fierbinți, IARC apreciază că studiile realizate pe animale arată că efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius și mai mari.

Mai multe experimente realizate pe șoareci și șobolani au arătat că lichidele foarte fierbinți, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.

Cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial și una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate în anul 2012. Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Gregory Hartl a menționat că evaluarea privind băuturile fierbinți a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni și animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens.

Gregory Hartl i-a îndemnat pe consumatori să fie prudenți, să lase băuturile fierbinți să se mai răcească, transmițând totodată că sfatul OMS este să nu se consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Sursa: Rador.

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

16 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

46 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: