Sari la conținut

Risc de cancer dacă mănânci zilnic asta. Lucruri pe care trebuie să le faci pentru a ține boala la distanță

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proteina care prezice riscul de cancer și diabet

Risc de cancer dacă mănânci zilnic asta. Aproape 400.000 de cancere sunt diagnosticate în fiecare an în Franța, potrivit Institutului Național de Cancer. În timp ce 44% dintre acestea sunt legate de un factor de risc cunoscut, cum ar fi fumatul, alcoolul sau excesul de greutate, un stil de viață sănătos și măsuri preventive eficiente reduc cu adevărat riscul.

 Cum să prevenim cancerul în mod natural? Cu 30 de minute de sport pe zi

Activitatea fizică protejează împotriva cancerelor de sân, de colon și de endometru, prin efecte directe și indirecte, cum ar fi reducerea excesului de greutate, care este la rândul său un factor de risc. „Acest lucru nu înseamnă că trebuie să faceți o ședință de sport în fiecare zi”, spune profesorul Béatrice Fervers, medic oncolog.

Aerisirea o dată sau de două ori pe zi pentru a combate poluanții

Aerisirea reduce expunerea la poluanții din interior, care sunt adesea aceiași cu cei de afară, la care se pot adăuga anumiți poluanți domestici cancerigeni, cum ar fi COV degajați de mobilier sau de arderea lumânărilor, a tămâiei etc. (de limitat). Deschideți larg fereastra timp de 10 minute în fiecare dimineață și/sau seară. Gândiți-vă și atunci când faceți treburi casnice sau de bricolaj.

Limitați consumul de alcool

Orice tip de alcool crește riscul de a face cancer. Aproximativ 8% din cazurile noi sunt atribuite alcoolului, inclusiv 8 000 de cancere de sân pe an.

Riscul crește chiar și în cazul unui consum regulat de un pahar pe zi”, spune Bernard Srour. Studiile arată că ținerea unei evidențe a fiecărei băuturi timp de două sau trei săptămâni poate ajuta la reducerea consumului.

Planificați cel puțin două zile fără alcool pe săptămână (mai multe este mai bine), limitați-vă la două pahare chiar și în ocazii festive: nu anulează riscurile, dar le limitează.

Alimentația: gătiți alimentele fără să le prăjiți

Orice bucată prăjită este semn că s-au format compuși cancerigeni: hidrocarburi atunci când alimentele sunt gătite în contact cu flacăra, care cresc riscul de cancer la stomac, dar și acrilamidă atunci când sunt gătite alimente bogate în amidon (pâine, chipsuri, prăjituri etc.). Este mai bine să îndepărtați bucățile arse.

Grătarul trebuie făcut ocazional, pregătind carnea și peștele într-o marinată de ierburi, lămâie și condimente, care reduce compușii toxici. În schimb, gătiți la cuptor, la foc mic, la aburi, en papillote sau la foc mediu într-o tigaie antiaderentă sau pe o planșă de calitate.

Ce alimente trebuie evitate? Reduceți carnea roșie și mezelurile

Dacă mâncați mai mult de 500 g de carne roșie (echivalentul a 3 fripturi mari) și mai ales 150 g de mezeluri (5/6 felii de șuncă) pe săptămână, riscul de cancer colorectal crește semnificativ. Atenție, efectele mezelurilor nu se datorează doar prezenței nitriților”, amintește Bernard Srour.

Consumați produse lactate și legume

„Efectul lor protector asupra cancerelor digestive, în special asupra cancerului colorectal, a fost demonstrat”, notează profesorul Solary. Printre ipotezele favorizate pentru a explica acest lucru se numără rolul probioticelor, care limitează bacteriile intestinale responsabile de inflamațiile cronice. Aveți nevoie de două pe zi, inclusiv un iaurt, dacă este posibil (efectul lor benefic este cel mai studiat), alternând cu brânză, brânză de vaci, lapte etc. Dacă nu vă place, probioticele se găsesc și în varză, legume fermentate, băuturi de tip kombucha etc.

Accelerarea tranzitului intestinal

În ceea ce privește legumele, un adult trebuie să consume cel puțin 400 de grame pe z. Acestea sunt o sursă bună de micronutrienți cu proprietăți antioxidante, detoxifiante și de stimulare a sistemului imunitar. Cu un conținut energetic scăzut, nu îngrașă.

Ele accelerează tranzitul intestinal, reducând timpul în care eventualele substanțe cancerigene rămân în contact cu intestinul. Efectul lor protector este probabil împotriva unor boli precum obezitatea, dar și împotriva cancerelor de sistem digestiv, de plămâni, pancreas și prostată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel