Un studiu leagă riscul crescut de a face diabet de consumul în exces al acestor alimente. Atenție!

Diabetul apare și din aceste cauze. Se ştie că abuzul de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de obezitate şi de boli cardiovasculare, însă un nou studiu arată că este cazul şi în ce priveşte diabetul, relatează AFP.

Însă, deşi a fost evidenţiată o asociere între alimentele ultraprocesate şi aceste boli cronice, în acest stadiu nu s-a demonstrat nicio legătură cauză-efect, au afirmat autorii acestui studiu francez publicat luni în revista americană JAMA Internal Medicine.

Cu toate acestea, „colectarea acestor informaţii a determinat mai multe ţări, precum Franţa şi Brazilia, să recomande favorizarea alimentelor neprocesate, sau cât mai puţin procesate, şi limitarea consumului de alimente ultraprocesate, în numele principiului precauţiei”, au mai spus ei.

Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când au fost produse prin procese industriale multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat etc) şi conţin numeroase ingrediente, în special aditivi. Cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnaţii, supele la plic şi snack-urile fac în general parte din categoria alimentelor ultraprocesate.

Acestea au în general o cantitate mai mare de sare, grăsimi saturate, zahăr şi sunt sărace în vitamine şi fibre, potrivit cercetătorilor. La acestea se adaugă particule contaminante din ambalaje şi din recipientele din plastic.

Lucrarea publicată luni se referă la diabetul de tip 2 (aproape 90% din cazuri), adesea asociat cu obezitatea şi cu stilul de viaţă, spre deosebire de diabetul de tip 1, care este o boală autoimună.

Studiul francez NutriNet-Santé, la care au participat 104.000 de persoane, a început în 2009 şi a avut drept scop să analizeze legătura dintre nutriţie şi sănătate, potrivit Agerpres.

Conform acestui studiu, „cu cât este mai mare proporţia de alimente ultraprocesate în dietă, cu atât este mai mare riscul de diabet de tip 2”.

Autorii subliniază însă că, „aceste rezultate trebuie confirmate pe alte populaţii şi cu alte metode”, având în vedere că nu se poate spune cu certitudine că riscul crescut de diabet provine doar de la alimentele ultraprocesate – acesta putând fi legat şi de alţi parametri, precum lipsa de activitatea fizică, deşi cercetătorii au făcut corecţii statistice pentru a limita acest tip de legătură.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

57 de minute ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

o oră ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

2 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

2 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

3 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

3 ore ago

Citeste si: