Sari la conținut

Rinoplastia, o intervenție estetică modernă, practicată încă din Antichitate

Operațiile estetice au luat amploare în ultimele două decenii, prin prisma unei promovări agresive în rândul vedetelor. Dacă în trecut reprezentau un subiect tabu, astăzi nu se mai sfiește nimeni să recunoască avantajele unor astfel de intervenții.

Ce nu știam însă….

Dintre toate procedurile chirurgicale, rinoplastia este cea mai veche, ea fiind practicată în Egiptul Antic, ca modalitate de reparare și remodelare a nasului, în urma unor fracturi și traumatisme. Considerat ”părintele” operațiilor de reconstrucție nazală, Sushruta a dezvoltat aceste tehnici în India anilor 800 î. Hr. Mai aproape de zilele noastre, un medic O.R.L. american a realizat în anul 1887 prima rinoplastie în scop estetic, corectând un nas ”turtit”. Următorul pas a fost corectarea deviațiilor de sept, în jurul anilor 1900. Evoluția rapidă a dus la un val de solicitări, cunoscută fiind preocuparea oamenilor față de aspectul fizic, precum și dorința de a duce o viață lipsită de probleme.

Rinoplastia este o operație foarte des întâlnită, pentru că se realizează în dublu scop. Estetic, intervenția ajută la corectarea conturului, micșorarea, mărirea, îngustarea sau lățirea nasuluiFuncțional, rinoplastia este o modalitate de corectare a septului deviat sau a cornetelor nazale și de eliberare a căilor respiratorii. Pentru pacienții cu dificultăți respiratorii există încă un beneficiu: după corectarea deviației de sept, este posibil să-și recapete simțul olfactiv”, a declarat dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în ştiinţe medicale.

Rinoplastia în 2013

Aparent o intervenție banală, rinoplastia este probabil cea mai complexă operație estetică, care implică și cunoștințe O.R.L.. În prezent există foarte multe procedee și tehnici care ajută la corectarea și obținerea rezultatului dorit. Re reținut este faptul că nicio rinocorecție nu este identică cu alta, tocmai din acest motiv nu trebuie să existe idei preconcepute. Oamenii din diferite regiuni ale globului au anumite particularități din punct de vedere al aspectului nazal. Spre exemplu, afroamericanii sunt renumiti pentru nasul cu vârf lat, turtit, cu nări vizibile, cu insuficiență la nivelul dorsului, asiaticii pentru nasul mic, lat cu proiecție scăzută, la nivelul dorsului, cu vârf bulbos, moale, cu nări “fluturande”, grecii și popoarele arabe pentru nasul de dimensiuni mari cu cocoașă vizibilă. Acestea sunt doar câteva tipuri, însă la nivel global, întâlnim mari variații regionale, ceea ce impune o abordare diferită, de la caz la caz.

Reușita unei astfel de operații este extrem de importantă. Fiind situat în partea centrală a figurii, o intervenție la nivelul nasului produce modificări semnificative ale aspectului facial, vizibile din toate unghiurile și ipostazele. Tocmai din acest motiv, chirurgul care realizează rinoplastia trebuie sa aibă o experiență bogată.

”Există așa numitele ”proporții de aur” pe care un chirurg estetician trebuie să le respecte pentru a obține un aspect armonios. Totodată, acesta trebuie să explice pacienților faptul că există anumite repere anatomice, anumite limite ce nu pot fi încălcate, motiv pentru care rezultatul final depinde în mare măsură de aspectul inițial al nasului”, a mai declarat dr. Cristian Nițescu.

Intervenția de rinoplastie se poate realiza din momentul încheierii procesului de creștere, de la aproximativ 18 ani până pe la 35-37 de ani. După această vârstă există riscul ca vindecarea, în cazul unei fracturări osoase, să nu se mai realizeze corect. Astfel, corecțiile în aceste cazuri, se vor face la nivelul vârfului și a structurilor cartilaginoase, incluzând și septul nazal.

Perioada de recuperare după rinoplastie este de aproximativ 10 zile, dar acest lucru nu înseamnă că nasul va arata perfect la 2 săptămâni postoperator. El va căpăta un aspect apropiat de cel final, după dezumflarea treptată, cam la 3 luni – 6 luni postoperator, în funcție de organism, de temperatura ambientală la care se expune pacientul, de grosimea pielii și de alți factori, urmând ca la cca un an după intervenție, procesul de vindecare internă să se finalizeze și nasul să aibă formă finală.

Rinoplastia nu este dureroasă, nasul operat nu doare. Poate să apară însă o senzație de disconfort, zona nazală și cea perinazală/perioculară fiind umflate, imediat postoperator. Cicatricile de la nivelul nasului devin practic invizibile după câteva săptămâni de la operatie.

Rezultatul ideal al unei rinoplastii este acela de a modifica sau de a corecta imperfecțiunile fără ca acest lucru să fie sesizabil celor din jur. O intervenție reușită este cea care creează o imagine frumoasă, în concordanță cu trăsăturile individului, rezultatul fiind un nas cât mai natural, care să nu aibă aspectul de “operat”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel