Din cuprinsul articolului
Ridicarea restricțiilor. Egri Eduard, medic de familie din Sibiu, a transmis un mesaj ironic de ”felicitare” pentru autorități, care au renunțat din senin la toate restricțiile.
”Felicitări pentru ridicarea tuturor restricţiilor. Acuma stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii, bineînţeles nu le pasă că sunt aduşi copii mici, sănătoşi, de doar câteva luni, la evaluare sau seniori cu boli cronice, unele grave”, a scris, joi, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.
Acesta apreciază totodată ironic că ”mai lipseşte să punem un tonomat cu seminţe”.
Nici o restricție anti-COVID nu mai este în vigoare de și nu mai este impusă nicio regulă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.
Medicii și autoritățile din sănătate recomandă însă ca măsurile de distanțare, purtarea măștii de protecție în interior și în spațiile aglomerate, precum și izolarea celor diagnosticați cu COVID să fie respectate în continuare.
Neprelungirea stării de alertă are și implicații mai puțin așteptate, persoanele ale căror documente de identitate au expirat în ultimii doi ani au obligația de a schimba actele în cel mult trei luni.
Autoritățile au anunțat că aproximativă 387.000 de astfel de documente vor expira pe 7 iunie, la încheierea celor 90 de zile.
Cei aflați în această situație trebuie să se prezinte la serviciile publice comunitare locale pe raza cărora își au domiciliul pentru a solicita preschimbarea cărții de identitate și să își facă programare acolo unde există această posibilitate.
Cătălin Giulescu, şeful Direcției pentru Evidența Populaţiei: Termenul de eliberare a cărții de identitate este de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestui termen de către șeful serviciului public comunitar în situaţii justificate cu încă 15 zile.
Pentru situaţii de excepţie, în baza unor cereri adresate șefilor serviciilor publice comunitare, acest termen poate fi redus pentru a răspunde necesităților pe care cetățenii le pot avea.
Actul de identitate prezent se lasă în posesia titularului până la eliberarea noului document de identitate. Această măsură a fost introdusă prin Hotărârea Guvernului 295 din 2021, tocmai pentru a acoperi perioada în care noul document de identitate urmează a fi produs.
Potrivit RRA, Cătălin Giulescu a mai precizat că în ultimele două săptămâni s-au preluat zilnic aproximativ 10.000 de solicitări, iar capacitatea de producție a cărților de identitate este de 32.000 pe zi, cifră care nu a fost atinsă niciodată.
Nu se mai aplică nici regulile de izolare sau carantină, astfel că nici certificatul verde nu mai este necesar pentru accesul în diferite spații interioare sau pentru intrarea în țară.
Documentul rămâne util însă pentru cei care călătoresc în țări unde există reglementări în acest sens, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a mai precizat că certificatele emise în România sunt valabile până la sfârşitul anului.
În schimb, a subliniat recent Dan Cărbunaru, rămâne obligatorie completarea formularului electronic de localizare a pasagerului, PLF, la intrarea în ţară.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…