Din cuprinsul articolului
Rezistența la insulină, o afecțiune care face ca celulele organismului să nu răspundă corespunzător la insulină, este legată de un risc crescut de a dezvolta diabet. Un studiu recent dezvăluie că efectul nu se oprește aici, ci se extinde la peste 30 de boli și chiar la moarte timpurie.
Studiul a evaluat nivelurile de rezistență la insulină la 429.159 de participanți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, folosind indicele TyG, care încorporează nivelurile de zahăr din sânge, grăsimi și colesterol.
Un scor TyG mai mare indică un grad mai mare de rezistență la insulină. Scorurile indicelui TyG au variat între 5,87 și 12,46 unități, cu o citire medie de 8,71 unități.
Bărbații, adulții în vârstă, cei care sunt mai puțin activi, fumătorii și persoanele care trăiesc cu obezitate au avut, în general, scoruri TyG mai mari la începutul studiului.
După o urmărire medie de 13 ani, cercetătorii au descoperit că rezistența la insulină a fost asociată cu 31 de boli, cu un risc mai mare de a dezvolta 26 dintre acestea, inclusiv tulburări de somn, infecții bacteriene și pancreatită.
„În mod specific, fiecare creștere cu o unitate a rezistenței la insulină a fost asociată cu un risc cu 18% mai mare de tulburări de somn, un risc cu 8% mai mare de infecții bacteriene și un risc cu 31% mai mare de pancreatită”, se arată în comunicatul de presă.
În timp ce rezistența la insulină dublează mai mult decât riscul de diabet, este legată de un risc crescut de gută cu aproximativ 65%, riscul de dislipidemie cu 61% și probabilitatea de sciatică cu 10%.
Cu toate acestea, s-a descoperit că rezistența la insulină reduce riscul de a dezvolta cinci boli, inclusiv anemie, boala Parkinson și osteoporoza. Pentru fiecare creștere de o unitate a rezistenței, a existat o scădere cu 6% a anemiei, o scădere cu 16% a bolii Parkinson și un risc redus de osteoporoză cu 13%.
În timp ce analizau riscul de mortalitate, cercetătorii au observat că fiecare creștere de o unitate a rezistenței la insulină a fost asociată cu un risc de deces cu 11% mai mare la femei.
Cercetătorii atrag atenția că, prin evaluarea gradului de rezistență la insulină, este posibil să se identifice persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta obezitate, hipertensiune arterială, boli de inimă, gută, sciatică și alte boli.
Aceasta oferă o bază pentru măsuri de intervenție timpurie pentru reduce riscul de îmbolnăvire și oferă, de asemenea, noi idei pentru prevenirea și tratamentul bolilor.
Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la acești factori modificabili este importantă, deoarece oferă oamenilor putere să ia măsuri proactive către o sănătate metabolică mai bună.
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…
Mirosul corporal începe, de obicei, cu transpirația, în special în zona axilei și a inghinală,…
Durerea de spate indică cancer în aceste situații. Deși cele mai frecvente cauze sunt leziunile,…