Rezistență la insulină, factor de risc pentru 26 de boli, de la diabet, la infecții bacteriene, pancreatită, gută sau tulburări de somn

Rezistența la insulină, o afecțiune care face ca celulele organismului să nu răspundă corespunzător la insulină, este legată de un risc crescut de a dezvolta diabet. Un studiu recent dezvăluie că efectul nu se oprește aici, ci se extinde la peste 30 de boli și chiar la moarte timpurie.

Studiul a evaluat nivelurile de rezistență la insulină la 429.159 de participanți cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, folosind indicele TyG, care încorporează nivelurile de zahăr din sânge, grăsimi și colesterol.

Rezistența la insulină crește riscul de diabet, obezitate, gută

Un scor TyG mai mare indică un grad mai mare de rezistență la insulină. Scorurile indicelui TyG au variat între 5,87 și 12,46 unități, cu o citire medie de 8,71 unități.

Bărbații, adulții în vârstă, cei care sunt mai puțin activi, fumătorii și persoanele care trăiesc cu obezitate au avut, în general, scoruri TyG mai mari la începutul studiului.

După o urmărire medie de 13 ani, cercetătorii au descoperit că rezistența la insulină a fost asociată cu 31 de boli, cu un risc mai mare de a dezvolta 26 dintre acestea, inclusiv tulburări de somn, infecții bacteriene și pancreatită.

„În mod specific, fiecare creștere cu o unitate a rezistenței la insulină a fost asociată cu un risc cu 18% mai mare de tulburări de somn, un risc cu 8% mai mare de infecții bacteriene și un risc cu 31% mai mare de pancreatită”, se arată în comunicatul de presă.

În timp ce rezistența la insulină dublează mai mult decât riscul de diabet, este legată de un risc crescut de gută cu aproximativ 65%, riscul de dislipidemie cu 61% și probabilitatea de sciatică cu 10%.

Cu toate acestea, s-a descoperit că rezistența la insulină reduce riscul de a dezvolta cinci boli, inclusiv anemie, boala Parkinson și osteoporoza. Pentru fiecare creștere de o unitate a rezistenței, a existat o scădere cu 6% a anemiei, o scădere cu 16% a bolii Parkinson și un risc redus de osteoporoză cu 13%.

Risc de mortalitate mai mare la femei

În timp ce analizau riscul de mortalitate, cercetătorii au observat că fiecare creștere de o unitate a rezistenței la insulină a fost asociată cu un risc de deces cu 11% mai mare la femei.

Cercetătorii atrag atenția că, prin evaluarea gradului de rezistență la insulină, este posibil să se identifice persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta obezitate, hipertensiune arterială, boli de inimă, gută, sciatică și alte boli.

Aceasta oferă o bază pentru măsuri de intervenție timpurie pentru reduce riscul de îmbolnăvire și oferă, de asemenea, noi idei pentru prevenirea și tratamentul bolilor.

Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la acești factori modificabili este importantă, deoarece oferă oamenilor putere să ia măsuri proactive către o sănătate metabolică mai bună.

Recent Posts

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

20 de minute ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

39 de minute ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

60 de minute ago

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

o oră ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

2 ore ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

2 ore ago

Citeste si: