Din cuprinsul articolului
Rezistența la insulină este o afecțiune metabolică care se caracterizează prin incapacitatea organismului de a răspunde adecvat la insulină. Aceasta poate duce la niveluri crescute ale glicemiei și, în cele din urmă, la diabetul de tip 2.
Insulina este un hormon produs de celulele beta din pancreas care are un rol important în metabolismul glucozei. Este responsabilă pentru a permite celulelor din organism să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Insulina ajută, de asemenea, la controlarea nivelului de glicemie prin stimularea celulelor musculare și grase să absorbă și să stocheze glucoza, dar și prin inhibarea ficatului de a produce și elibera glucoză în sânge.
Insulina este secretată în sânge atunci când nivelul glicemiei este ridicat, cum ar fi după mese. Acest lucru ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge și la menținerea unui nivel sănătos.
În cazul în care organismul nu poate produce suficientă insulină sau celulele nu pot utiliza eficient insulină, poate apărea rezistența la insulină și poate duce la diabet de tip 2.
De asemenea, foarte multe persoane au mari probleme atunci cand incearca sa piarda in greutate. Rezistena la insulina este una dintre cauzele pentru care scapati destul de greu de excesul de kilograme. Rezistenta la insulina apare atunci cand, in ciuda faptului ca pancreasul produce o cantitate suficienta de insulina, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. In aceasta situatie, organismul necesita o cantitate mai ridicata de insulina pentru a-si indepli functiile specifice; drept urmare pancreasul va produce o cantitate mai ridicata de insulina.
Stadiile rezistenței la insulină sunt:
Simptomele rezistenței la insulină pot fi subtile și pot include oboseală, sete crescută și nevoia frecventă de a urina. Pe măsură ce afecțiunea progresează, pot apărea simptome precum pierderea în greutate, tăieturi sau zgârieturi persistente și probleme de vedere.
Există mai multe semne și simptome ale rezistenței la insulină care pot fi observate pe piele sau care pot modifica aspectul fizic al unei persoane. Unele dintre acestea includ:
Analizele care se fac pentru a depista rezistența la insulină pot include:
„Pacienții cu rezistență la insulină ar trebui să țină o dietă sănătoasă, bogată în legume și proteine și să evite alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi nesaturate. De asemenea, activitatea fizică regulată poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea evoluției către diabet,” a precizat dr. Jane Smith, endocrinolog, medic endocrinolog.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…