Rezistența la insulină, cauza îngrășării necontrolate și a diabetului. Creșterea excesivă a părului facial și corporal, unul din semne

Rezistența la insulină este o afecțiune metabolică care se caracterizează prin incapacitatea organismului de a răspunde adecvat la insulină. Aceasta poate duce la niveluri crescute ale glicemiei și, în cele din urmă, la diabetul de tip 2.

Insulina este un hormon produs de celulele beta din pancreas care are un rol important în metabolismul glucozei. Este responsabilă pentru a permite celulelor din organism să utilizeze glucoza ca sursă de energie. Insulina ajută, de asemenea, la controlarea nivelului de glicemie prin stimularea celulelor musculare și grase să absorbă și să stocheze glucoza, dar și prin inhibarea ficatului de a produce și elibera glucoză în sânge.

Insulina este secretată în sânge atunci când nivelul glicemiei este ridicat, cum ar fi după mese. Acest lucru ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge și la menținerea unui nivel sănătos.

În cazul în care organismul nu poate produce suficientă insulină sau celulele nu pot utiliza eficient insulină, poate apărea rezistența la insulină și poate duce la diabet de tip 2.

De asemenea, foarte multe persoane au mari probleme atunci cand incearca sa piarda in greutate. Rezistena la insulina este una dintre cauzele pentru care scapati destul de greu de excesul de kilograme. Rezistenta la insulina apare atunci cand, in ciuda faptului ca pancreasul produce o cantitate suficienta de insulina, celulele din organism sunt rezistente la efectele acesteia. In aceasta situatie, organismul necesita o cantitate mai ridicata de insulina pentru a-si indepli functiile specifice; drept urmare pancreasul va produce o cantitate mai ridicata de insulina.

Stadiile rezistenței la insulină sunt:

  • Prediabetul: În această etapă, nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât normalul, dar nu sunt suficient de mari pentru a fi considerate diabet.
  • Diabetul de tip 2: În această etapă, nivelurile glicemiei sunt suficient de mari pentru a fi considerate diabet, iar celulele pancreasului nu produc suficientă insulină sau organismul nu poate utiliza eficient insulină.
  • Complicațiile diabetului: În această etapă, rezistența la insulină poate duce la complicații precum boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, boli de rinichi, probleme de vedere și amputații.

Semne de alarmă că ai rezistență la insulină

Simptomele rezistenței la insulină pot fi subtile și pot include oboseală, sete crescută și nevoia frecventă de a urina. Pe măsură ce afecțiunea progresează, pot apărea simptome precum pierderea în greutate, tăieturi sau zgârieturi persistente și probleme de vedere.

Există mai multe semne și simptome ale rezistenței la insulină care pot fi observate pe piele sau care pot modifica aspectul fizic al unei persoane. Unele dintre acestea includ:

  • Acanthosis nigricans: Aceasta este o afecțiune cutanată care se caracterizează prin apariția unor zone întunecate și îngroșate ale pielii, mai ales în jurul gâtului, axilelor sau a pliurilor inghinale.
  • Negii sau acrocordoanele sunt tumori benigne care pot apărea în anumite zone ale pielii. Ei pot apărea în diferite zone ale corpului, dar sunt mai frecvente în jurul gâtului, axilelor sau în jurul anusului. Nu toți oamenii cu rezistență la insulină vor prezenta negi, dar aceștia pot fi un semn al hiperinsulinismului, care este o consecință a rezistenței la insulină
  • Hirsutism: Aceasta este o creștere excesivă a părului facial sau corporal la femei, ceea ce poate fi un semn al hiperinsulinismului.
  • Modificări ale unghiilor: unghiile pot deveni fragile sau pot prezenta zone albe sau negre, care ar putea fi un semn de rezistență la insulină sau de alte afecțiuni metabolice.
  • Modificări ale pielii: Pielea poate deveni uscată sau mai predispusă la infecții, sau poate prezenta iritații, eczeme sau alte afecțiuni cutanate.
  • Oboseala si iritabilitatea: Persoanele cu rezistență la insulină pot fi obosite și iritabile, aceasta poate fi cauzată de fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge.

Analize care depistează rezistența la insulină

Analizele care se fac pentru a depista rezistența la insulină pot include:

  • Testul de toleranță la glucoză (TTGO): Acest test măsoară nivelurile glicemiei după ce pacientul a consumat o cantitate specifică de glucoză. Dacă nivelurile glicemiei rămân mari după perioada de testare, poate fi un semn de rezistență la insulină.
  • Testul de glicemie la jeun: Acest test măsoară nivelurile de glucoză din sânge înainte de a mânca sau bea ceva dimineața, pe stomacul gol. Valorile ridicate pot indica rezistența la insulină.
  • Testul de glicemie postprandială: Acest test măsoară nivelurile glicemiei după ce pacientul a mâncat sau băut ceva. Valorile ridicate pot indica rezistența la insulină.
  • Testul HbA1c: Acest test măsoară nivelul mediu al glicemiei în ultimele 3 luni. Valorile ridicate pot indica rezistența la insulină.
  • Testul insulină: Acest test măsoară nivelurile de insulină din sânge. Valorile ridicate pot indica rezistența la insulină.

„Pacienții cu rezistență la insulină ar trebui să țină o dietă sănătoasă, bogată în legume și proteine și să evite alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi nesaturate. De asemenea, activitatea fizică regulată poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea evoluției către diabet,” a precizat dr. Jane Smith, endocrinolog, medic endocrinolog.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

5 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

6 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

6 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

6 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

7 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

7 ore ago

Citeste si: