Categories: Ştiri sănătate

Rezidențiat 2024. Data când va avea loc și condiții de desfășurare a examenului

Concursul de admitere în rezidențiat pe loc sau pe post pentru studenții de la medicină, medicină dentară și farmacie va avea loc pe 17 noiembrie 2024, conform unui ordin emis de Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial. Acest concurs reprezintă etapa prin care absolvenții facultăților de medicină acced la specializările medicale dorite și la posturi în diferite instituții sanitare din țară.

Rezidențiat 2024. Cum se fac înscrierile la examen

Înscrierile se fac în perioada 9-22 octombrie la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului bucurești și la ministerele cu rețea sanitară proprie. Programul de depunere a dosarelor va fi următorul: în zilele de luni până joi între orele 9.00—16.00, respectiv 9.00—14.00 în zilele de vineri. Dosarele de concurs pot fi depuse prin poștă sau servicii de curierat în perioada 9—22 octombrie 2024, inclusiv data poștei.

Ce documente trebuie să conțină dosarul de înscriere

Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele documente:

  • Cererea de înscriere unde se trec numele candidatului, centrul universitar pe care l-a frecventat, domeniul pentru care concurează. De asemenea, candidatul va trebui să dea o declarație de consimțământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
  • Copia după buletin, pașaport, permis de ședere pe teritoriul României;
  • Copia legalizată a diplomei de licență de medic, stomatolog sau farmacist;
  • Copia legalizată a diplomei de licență de medic, stomatolog sau farmacist;
  • Adeverința (original) eliberată de unitatea în care este încadrat, din care să reiasă specialitatea în care este confirmat și tipul contractului individual de muncă;
  • Certificatul medical (original) privind starea de sănătate, în care se precizează că studentul este apt/inapt din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea activității în domeniul pentru care candidează;
  • Copia actelor doveditoare privind schimbarea numelui față de numele înscris în diploma de licență, dacă este cazul;
  • Chitanța de plată a taxei de concurs. Taxa de concurs este stabilită de Ministerul Sănătății și se achită în contul ministerului, care va fi indicat prin anunțul de concurs.
sursa foto: Facebook/MS

Rezidențiat 2024. Cum se desfășoară concursul

Concursul se desfășoară în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Listele cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii, se afișează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 1 noiembrie 2024. La data de 14 noiembrie 2024, candidații pot afla sala și ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro.

În ziua probei, candidații pot intra în sala în care au fost repartizați începând cu ora 8.30. Ei trebuie să aibă asupra lor buletinul, cartea de identitate, pașaportul sau permisul de ședere, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiți în sala de concurs.

Studenții sunt așezați în sală în ordine alfabetică, conform listelor finale afișate, cu excepția perechilor soț—soție, frați—surori, care au obligația, sub sancțiunea anulării lucrării și eliminării din concurs, să semnaleze șefului de sală aceste situații, pentru a putea fi așezați separat. Candidații sunt așezați în sală în așa fel încât să rămână cel puțin un loc liber între 2 candidați, respectând distanța de minimum 1 metru.

Începând cu ora 9.00, candidaților li se împart grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât și pentru completarea datelor de identitate).

Examenul constă într-un test grilă care conține 200 de întrebări, iar studenții vor avea la dispoziție patru ore pentru rezolvarea cerințelor. Punctajul minim de promovare este de 60% din punctajul maxim. Din motive de securitate cibernetică, în ziua concursului, în intervalul orar 10.00—14.00, site-urile oficiale ale universităților de medicină și farmacie își suspendă activitatea.

Ocuparea posturilor

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs.

Medicii, medicii stomatologi și farmaciști care devin rezidenți pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidențiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidențiat. Medicii, medicii stomatologi și farmaciștii care devin rezidenți pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară.

 

Recent Posts

Aceasta este băutura alcoolică cel mai puțin dăunătoare pentru ficat. Recomandarea unui hepatolog

Băutura alcoolică cel mai puțin dăunătoare pentru ficat. Este bine știu faptul că reducerea consumului…

23 de minute ago

Exercițiu simplu care, făcut zilnic, ar putea reduce riscul de boli de inimă cu 20%

Se știe că exercițiile fizice reduc riscul de boli de inimă și promovează o viață…

53 de minute ago

Semnal de alarmă al medicilor de Medicină Fizică și Reabilitare (MFR). Medicul de specialitate stabilește tratamentul pacientului, nu fizioterapeutul!

Medicii de Medicină Fizică și Reabilitare (MFR) atrag atenția că reabilitarea medicală trebuie să fie…

o oră ago

Sfântul Ambrozie de la Optina, tămăduitorul fără de arginți și mângâietorul necăjiţilor

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ambrozie de la Optima, în fiecare an pe data…

2 ore ago

Vești bune pentru seniori! Abonamente gratuite pentru cei cu venituri de până la 3.500 de lei net/ lună. Cum poți intra în posesia lor?

Vești bune pentru pensionarii brăileni. Compania de transport public de călători a orașului îi așteaptă,…

3 ore ago

Citeste si: