REVOLUŢIONAR. Un tratament oncologic poate încetini boala Parkinson

Potrivit statisticilor, peste 8,5 milioane de oameni la nivel mondial suferă de Parkinson, o afecțiune incurabilă care afectează controlul motor și poate duce la dificultăți de vorbire și mers. În România, aproximativ 72.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu această afecţiune.

O echipă internațională de cercetători a descoperit că un medicament pentru cancer, aprobat deja, ar putea încetini semnificativ progresia bolii Parkinson, prin blocarea interacțiunii dintre două proteine esențiale, scrie Science Alert.

O echipă internațională de cercetători a identificat o interacțiune crucială între două proteine – Aplp1 și Lag3 – care contribuie la răspândirea agregatelor de alfa-sinucleină, proteina responsabilă pentru boala Parkinson.

Un medicament ar putea preveni răspândirea proteinelor toxice

Studiul sugerează că un medicament deja aprobat, utilizat pentru tratamentul cancerului, ar putea preveni răspândirea acestor proteine toxice în creier, oferind o potențială nouă terapie pentru boală, potrivit Mediafax.

Studiul, publicat recent în Nature Communications, arată că proteinele Aplp1 și Lag3 facilitează absorbția de către neuronii sănătoși a alfa-sinucleinei defectuoase. Testele pe șoareci au demonstrat că eliminarea ambelor proteine reduce cu 90% absorbția acestor proteine dăunătoare, încetinind progresia bolii.

Sursă foto: sursa doctorulzilei.ro

Simptomele bolii Parkinson

Simptomele bolii Parkinson apar în mod subtil și se dezvoltă treptat. Tremorul este principalul simptom pe care pacienții și aparținătorii îl asociază bolii Parkinson, însă sunt și alte manifestări care apar chiar și cu ani buni înainte de simptomele motorii și de diagnosticarea propriu-zisă a afecțiunii.

De pildă, pierderea mirosului (hiposmia) afectează între 70-90% dintre pacienții cu Parkinson și este unul dintre simptomele timpurii ale afecțiunii, acesta manifestându-se cu mulți ani  înaintea tulburărilor de mișcare.

În plus, problemele de somn precum insomnia reprezintă un potențial simptom timpuriu al bolii. Nu în ultimul rând pot să apară modificări ale vocii și ale modului de scriere.

Cauzele bolii Parkinson

Cauzele precise ale bolii Parkinson nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că implicațiile genetice și factorii de mediu ar putea juca un rol. Principalele caracteristici ale bolii includ:

  1. Deficitul de dopamină: Boala Parkinson este asociată cu o scădere semnificativă a nivelului de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru controlul mișcărilor.
  2. Agregarea proteinei alfa-sinuclein: În creierul persoanelor cu Parkinson, proteina alfa-sinuclein se aglomerează, formând structuri numite corpi Lewy, care contribuie la leziunile cerebrale.
  3. Factori genetici: Anumite forme rare de boală Parkinson sunt legate de mutații genetice, dar acestea reprezintă un procent mic din cazurile totale.
  4. Factori de Mediu: Expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine poate crește riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Recent Posts

Alertă la graniţă! România a ridicat avioanele de luptă de la sol. Mesaj RO-ALERT: Păstraţi-vă calmul!

Locuitorii din Constanța au primit joi seară o avertizare prin care sunt atenționați că există…

2 minute ago

STUDIU. Simțul olfactiv funcționează altfel decât se credea

Un nou studiu sugerează că simțul olfactiv uman este mai sensibil și mai rapid decât…

32 de minute ago

Act for Food – campanie Carrefour pentru produse alimentare la prețuri corecte de la producători români

Carrefour România lansează al doilea capitol al programului Act for Food, prin care susține accesul…

o oră ago

Cele mai bune 5 remedii naturale pentru bolile glandei tiroide

Glanda tiroidă este o glandă mică situată la baza gâtului care are un rol important în…

2 ore ago

Alarmant: Explozie de cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii!

În mai multe judeţe din ţară a crescut alarmant numărul de de cazuri de infecţii…

2 ore ago

Expert: cele mai eficiente metode pentru normalizarea nivelului zahărului în sânge

Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…

3 ore ago

Citeste si: