REVOLUŢIONAR. Un tratament oncologic poate încetini boala Parkinson

Din cuprinsul articolului

Potrivit statisticilor, peste 8,5 milioane de oameni la nivel mondial suferă de Parkinson, o afecțiune incurabilă care afectează controlul motor și poate duce la dificultăți de vorbire și mers. În România, aproximativ 72.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu această afecţiune.

O echipă internațională de cercetători a descoperit că un medicament pentru cancer, aprobat deja, ar putea încetini semnificativ progresia bolii Parkinson, prin blocarea interacțiunii dintre două proteine esențiale, scrie Science Alert, care citează Nature Communications.

O echipă internațională de cercetători a identificat o interacțiune crucială între două proteine – Aplp1 și Lag3 – care contribuie la răspândirea agregatelor de alfa-sinucleină, proteina responsabilă pentru boala Parkinson.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Studiul sugerează că un medicament deja aprobat, utilizat pentru tratamentul cancerului, ar putea preveni răspândirea acestor proteine toxice în creier, oferind o potențială nouă terapie pentru boală, potrivit Mediafax.

Studiul, publicat recent în Nature Communications, arată că proteinele Aplp1 și Lag3 facilitează absorbția de către neuronii sănătoși a alfa-sinucleinei defectuoase. Testele pe șoareci au demonstrat că eliminarea ambelor proteine reduce cu 90% absorbția acestor proteine dăunătoare, încetinind progresia bolii.

Cauzele bolii Parkinson

Cauzele precise ale bolii Parkinson nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că implicațiile genetice și factorii de mediu ar putea juca un rol. Principalele caracteristici ale bolii includ:

  1. Deficitul de dopamină:Boala Parkinson este asociată cu o scădere semnificativă a nivelului de dopamină, un neurotransmițător responsabil pentru controlul mișcărilor.
  2. Agregarea proteinei alfa-sinuclein:În creierul persoanelor cu Parkinson, proteina alfa-sinuclein se aglomerează, formând structuri numite corpi Lewy, care contribuie la leziunile cerebrale.
  3. Factori genetici:Anumite forme rare de boală Parkinson sunt legate de mutații genetice, dar acestea reprezintă un procent mic din cazurile totale.
  4. Factori de Mediu:Expunerea la anumite substanțe chimice sau toxine poate crește riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Recent Posts

TOP 5 boli care se moştenesc de la părinți. Află dacă ai risc de îmbolnăvire

Moştenirea genetică de la părinţi şi fraţi joacă un rol important în istoricul medical al…

o oră ago

HOROSCOP 28 octombrie 2024. Zodiile care trag lozul câştigător

Horoscopul zilei de luni, 28 octombrie 2024, spune că nativii din zodiac au parte de…

2 ore ago

Lidia Fecioru dezvăluie cel mai bun remediu naturist pentru escare

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit care este cel mai bun remediu naturist pentru escare. Este…

3 ore ago

TOPUL băuturilor care distrug creierul. Risc de demenţă precoce!

Numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în…

3 ore ago

Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult

Mersul, ca formă de mișcare, a devenit tot mai popular în ultimii ani, datorită beneficiilor…

4 ore ago

Medic: această legumă poate creşte alarmant acidul uric. Poate provoca un atac de gută!

Hiperuricemia este termenul medical care desemnează faptul că o persoană are niveluri ridicate de acid…

4 ore ago

Citeste si: