Revoluţionar! Un produs pe care îl consumăm zilnic ar putea ajuta la încetinirea bolii Alzheimer

Un nou studiu sugerează că o substanţă banală ar putea fi benefică pentru încetinirea progresiei bolii Alzheimer la pacienţii aflaţi într-un stadiu incipient.

Diferite studii epidemiologice au subliniat deja că un consum regulat şi moderat de cofeină pare să încetinească declinul cognitiv asociat cu îmbătrânirea şi cu riscul de a dezvolta maladia Alzheimer. Boala Alzheimer se caracterizează prin tulburări ale memoriei, funcţiilor motrice şi orientării în timp şi în spaţiu.

Cum acţionează cofeina

Într-un nou studiu publicat în revista Brain, cercetătorii de la centrul de cercetare Lille Neuroscience and Cognition din Franţa au analizat mecanismele care stau la baza dezvoltării bolii Alzheimer, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceştia au demonstrat că o creştere patologică a receptorilor ţintă de cofeină din neuroni în timpul dezvoltării bolii a favorizat distrugerea sinapselor şi, prin urmare, dezvoltarea timpurie a tulburărilor de memorie într-un model de studiere a bolii pe animale.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Putem astfel să ne imaginăm că prin blocarea acelor receptori, a căror activitate este crescută la pacientul cu Alzheimer, cofeina poate interveni în dezvoltarea tulburărilor de memorie sau chiar a altor simptome cognitive şi comportamentale”, a declarat David Blum, director de cercetare în cadrul Institutului francez pentru sănătate şi cercetare medicală (INSERM), unul dintre coordonatorii noului studiu.

Studiu clinic în desfăşurare în Franţa

Un studiu clinic de fază 3, desfăşurat la Spitalul Universitar din Lille şi care include 248 de pacienţi, este în curs de desfăşurare. Jumătate dintre pacienţi primesc 400 mg de cofeină, iar cealaltă jumătate un placebo. Obiectivul său este acela de a evalua efectul cofeinei asupra funcţiilor cognitive ale pacienţilor care suferă de forme incipiente sau moderate ale maladiei Alzheimer.

„Dacă studiul este pozitiv, el ne va încuraja să lansăm un studiu de mai mare amploare. Acest lucru ar putea însemna că substanţa studiată, cofeina, poate fi utilizată ca medicament pentru tratarea acestei boli”, a precizat David Blum.

Tot mai multe cercetări sugerează că, la mijlocul vieţii, şi nu la 70 sau 80 de ani, încep să apară modificări ale creierului care pot deschide calea spre demenţă, boala Alzheimer şi declinul cognitiv ulterior.

Recent Posts

HOROSCOP. Te numeri printre ei? Cele 4 semne care în 2025 vor experimenta cele mai multe schimbări

Te numeri printre aceste zodii? Aceste patru semne vor experimenta cele mai multe schimbări în…

14 minute ago

Adevărul despre operațiile estetice. Explică dr. Elena Marin, chirurgul care declară război operațiilor estetice

Adevărul despre operațiile estetice. Cum arată, de fapt, adevărata frumusețe astăzi, într-o lume a filtrelor?…

44 de minute ago

Este mare sărbătoare. Rostește cea mai puternică rugăciune: te scapă de rele, aduce bucurie, noroc şi sănătate!

Este mare sărbătoare. Ziua este a doua cea mai importantă sărbătoare de toamnă a Bisericii…

o oră ago

Zodii aflate sub protecția Sfinților Mihail și Gavril. Au parte de minuni pe 8 Noiembrie

În 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, se consideră că anumite semne…

2 ore ago

Pericolul ascuns al picăturilor de nas. Medic: „Pot duce la o afecțiune greu de tratat”

În condițiile în care aerul este din ce în ce mai încărcat cu alergeni, foarte…

2 ore ago

Cum să folosești merele pentru curățarea ficatului?

Corpul trebuie purificat la intervale regulate pentru a se bucura de sănătate, deoarece, la fel…

3 ore ago

Citeste si: