Din cuprinsul articolului
La congresul anual al Societății Europene de Pneumologie, ce se desfăşoară la Viena, oamenii de ştiinţă au prezentat un studiu privind eficacitatea unui nou tratament pentru sforăit.
Mai exact, este vorba de un medicament pentru epilepsie, care, dacă este administrat zilnic, poate reduce problemele de respirație din timpul somnului, respectiv aşa-numitul sindrom de apnee obstructivă în somn.
Medicii atrag atenţia că această afecțiune poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral (AVC).
Multe persoane cu apnee obstructivă în somn mai gravă trebuie să utilizeze un aparat cu presiune pozitivă continuă pe căile respiratorii (CPAP) pe tot parcursul nopții, ceea ce implică purtarea unei măști pe față.
Acest tratament poate fi „greu de utilizat pe termen lung”, a declarat profesorul Jan Hedner, de la Universitatea din Göteborg din Suedia, care a prezentat cercetarea. De asemenea, este nevoie de o mai bună înțelegere a mecanismelor care stau la baza apneei obstructive în somn pentru a ajuta clinicienii să ofere un tratament mai personalizat, a adăugat ea.
Experții consideră că medicamentul ar putea fi un tratament alternativ la CPAP, după ce un studiu la care au participat 298 de persoane din 28 de centre diferite din Europa a dat rezultate pozitive. Toți pacienții din cadrul studiului au avut dificultăți cu utilizarea aparatelor CPAP și nu le-au folosit.
Pacienții au fost împărțiți în patru grupuri, 74 de persoane luând 100 mg de sultiam în fiecare zi, 74 luând 200 mg, 75 luând 300 mg și 75 luând un placebo. Pe parcursul a 12 săptămâni au fost evaluate respirația pacienților, nivelul de oxigen din sânge, ritmul cardiac, mișcările ochilor și activitatea creierului în timpul unei nopți de somn.
Cei care au luat medicamentul au avut niveluri mai ridicate de oxigen în sânge și au făcut mai puține pauze în respirație în timpul somnului.
„Acest lucru sugerează că medicamentul ar putea fi un tratament eficient pentru apneea obstructivă de somn, în special pentru cei care consideră că nu pot utiliza tratamentele mecanice existente”, a precizat prof. Hefner, potrivit 360medical.ro.
Deși medicamentul este deja disponibil ca tratament pentru epilepsia infantilă, trebuie încă efectuate studii clinice de fază III pentru a confirma efectele respiratorii benefice ale acestui medicament la un grup mai mare de pacienți cu apnee obstructivă în somn, a precizat profesorul.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…