Sari la conținut

REVOLUŢIONAR. Oamenii de ştiinţă au găsit „cheia” pentru un creier sănătos

Imagine creată au AI

Cercetătorii americani au făcut o descoperire despre sănătatea creierului, organul cel mai complex în care există între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni. Acesta cântăreşte aproximativ 3 kilograme şi este alcătuit în proporţie de 75% din apă.

Oamenii de ştiinţă au constatat că, în timp ce aplicațiile și jocurile care promit să ne antreneze mintea nu și-au dovedit eficiența, activitățile noi și provocatoare au demonstrat beneficii reale pentru funcționarea cognitivă. Cea mai rapida viteza pentru transmiterea informatiilor intre neuroni este de aproximativ 250 mph.

Proiectul Synapse, o nouă frontieră

Un experiment major numit „Proiectul Synapse” a comparat două grupuri de participanți. Primul grup a învățat activități complet noi, precum fotografia digitală sau quilting-ul. Al doilea grup a desfășurat activități simple precum rezolvarea de cuvinte încrucișate sau vizionarea de filme.

Persoanele care au învățat lucruri noi au înregistrat îmbunătățiri semnificative în trei domenii importante: memorie, viteza de procesare a informațiilor și capacitatea de raționament.

RMN-urile cerebrale au arătat că participanții care s-au implicat în activități provocatoare au dezvoltat un creier mai eficient, care folosea mai puțină energie pentru a rezolva probleme, potrivit Mediafax.

Expert: Important este să vă provocați constant și să ieșiți din zona de confort!

Dr. Ian McDonough, unul dintre autorii studiului, explică: „Nu contează exact ce activitate nouă alegeți. Important este să vă provocați constant și să ieșiți din zona de confort. Sentimentul de efort și uneori de frustrare este exact ceea ce ajută creierul să rămână în formă”.

Cercetătorii au mai descoperit că unele jocuri video obișnuite, precum Tetris sau Super Mario 64, pot îmbunătăți funcțiile cognitive mai mult decât aplicațiile special create pentru antrenarea creierului.

Astfel, experții recomandă activități complet noi, dacă vă plac cifrele, încercați jocuri cu cuvinte și invers. Dacă o activitate devine ușoară, este momentul să treceți la ceva mai provocator.

Citirea unui roman captivant pune în „mişcare” circuitele neuronale

Într-un alt studiu, cercetătorii americani au descoperit că citirea unui roman captivant declanşează modificări reale şi măsurabile în funcţionarea creierului, care pot dura cel puţin cinci zile după încheierea lecturii, relatează independent.co.uk.

Oamenii de ştiinţă susţin că citirea unei cărţi bune poate determina o conectivitate mai mare la nivelul creierului şi schimbări neurologice care persistă într-un mod asemănător cu memoria musculară.

buna functionare a creierului
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Schimbările neuronale despre care am descoperit că sunt asociate cu sistemele mişcării şi senzaţiei fizice sugerează că lectura unei cărţi ne poate transporta în corpul protagonistului”, a declarat neurologul Gregory Berns, coordonatorul studiului.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel