Sari la conținut

REVOLUŢIONAR! O simplă gumă de mestecat blochează virusuri periculoase

guma de mestecat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania, în colaborare cu cercetătorii finlandezi, au dezvoltat o gumă de mestecat cu proprietăți antivirale care ar putea bloca răspândirea mai multor virusuri, inclusiv COVID-19, herpes și gripă.

Inovația se bazează pe o proteină extrasă din fasole, care a demonstrat capacitatea de a neutraliza virusurile în faza incipientă a infecției, înainte ca acestea să se multiplice în organism, conform unui studiu publicat în revista Molecular Therapy.

Ce conţine guma de mestecat?

Testele preliminare au arătat că o gumă de 40 de miligrame, conținând 2 grame de pudră din fasole, a reușit să reducă cu peste 95% încărcătura virală în cazul virusurilor herpes simplex (HSV-1 și HSV-2) și a două tulpini de gripă A (H1N1 și H3N2).

Cercetătorii s-au concentrat pe cavitatea orală, considerând că pentru multe virusuri transmiterea se produce mai frecvent prin gură decât prin nas. Într-un studiu anterior din 2022, aceeași abordare a eliminat peste 95% din urmele de SARS-CoV-2 în saliva pacienților infectați.

covid
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Fabrizio Pregliasco, director științific al Spitalului Galeazzi Sant’Ambrogio din Milano, consideră că ideea este promițătoare, dar subliniază necesitatea verificării eficacității reale a produsului: „Saliva conține deja lizozim, un component al sistemului imunitar cu funcție bactericidă.

Provocarea este să verificăm impactul unei substanțe care, fără efecte secundare, poate crește această capacitate de barieră în căile respiratorii superioare”, scrie La Repubblica, potrivit Mediafax.

Studii extinse

Cercetătorii intenționează să extindă studiile pentru a dezvolta o gumă eficientă și împotriva virusului gripei aviare, care se răspândește în prezent în fermele de bovine din Statele Unite, precum și împotriva rujeolei, care a provocat recent noi victime în Texas.

Studiile clinice pe oameni urmează să confirme eficacitatea acestei metode inovatoare de protecție împotriva infecțiilor virale.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel