REVOLUŢIONAR! Câte informații poate reține, de fapt, creierul uman

Creierul este capabil să stocheze mult mai multe informații decât se credea până acum, arată un nou studiu. Cântărind în medie trei kilograme, acest organ vital format din grăsimi şi proteine este alcătuit din două tipuri de celule – numite glia şi neuroni – şi conţine mai multe miliarde de astfel de celule. 

Potrivit experţilor, informațiile din creier sunt stocate în conexiunile dintre neuroni, numite sinapse, similar cu modul în care computerele stochează datele sub formă de „biți”, arată Live Science.

Având în vedere că un creier uman normal deţine aproximativ 100 miliarde de neuroni şi că fiecare poate dezvolta între 1.000 şi 10.000 de conexiuni, atunci rezultă 100.000.000.000 x 10.000 = 1.000.000.000.000.000 de conexiuni posibile!

Oamenii de știință au folosit o metodă precisă pentru a studia puterea acestor conexiuni într-o regiune a creierului de șobolan, crucială pentru învățare și memorie. Înțelegând modul în care sinapsele se întăresc sau slăbesc, cercetătorii au putut cuantifica capacitatea de stocare a informațiilor din creier.

Sinapsele, rol cheie în transferul de informaţii

Sinapsele joacă un rol vital în facilitarea transferului de informații în creier, existând peste 100 de trilioane de sinapse în creierul uman. Pe măsură ce învățăm, anumite sinapse devin mai puternice, permițându-ne să reținem noi informații. Această întărire a sinapselor este cunoscută sub numele de plasticitate sinaptică.

Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânim sau ne confruntăm cu boli neurologice precum Alzheimer, sinapsele noastre pot slăbi, afectând performanța cognitivă și recuperarea memoriei.

Studiul a introdus o nouă metodă de măsurare a rezistenței și plasticității sinaptice, folosind teoria informației, care ajută la determinarea cantității de informații pe care o sinapsă le poate stoca.

Sursă foto: Getty Images

Rezultatele studiului au indicat că sinapsele din hipocampus, o regiune a creierului crucială pentru învățare și memorie, pot stoca între 4,1 și 4,6 biți de informație. Această descoperire contestă presupunerea anterioară conform căreia sinapsele transportă doar un bit de informație fiecare, potrivitr sursei citate de spotmedia.ro.

Deși studiul s-a concentrat asupra unei zone mici cerebrale, implicațiile sale ar putea conduce la cercetări ulterioare privind modul în care diferite regiuni ale creierului variază în ceea ce privește capacitatea de stocare a informațiilor.

Specialiştii sunt încrezători că această nouă metodă ar putea fi utilizată pentru a compara zonele sănătoase și bolnave ale creierului și ne-ar putea ajuta să înțelegem felul în care bolile afectează capacitatea creierului de a stoca informații.

Recent Posts

Secretul bulgăroaicelor pentru cele mai delicioase vinete murate cu gogoșari. Uite cum o fac ele

Secretul bulgăroaicelor pentru cele mai delicioase vinete murate cu gogoșari. Pe lângă rețeta celebrilor castraveții…

3 minute ago

Cel mai bun preparat care ajută la recuperarea organismului. Medic: Formează anticorpi

Cel mai bun preparat care ajută la recuperarea organismului. Medic: Formează anticorpi În cadrul rubricii…

33 de minute ago

Cristina Demetrescu, previziuni pentru săptămâna 16-22 septembrie 2024: Eclipsa de Luna în Pești poate să aducă foarte multă suferință

Cristina Demetrescu, previziuni pentru săptămâna 16-22 septembrie 2024: Eclipsa de Luna în Pești poate să…

o oră ago

Cutremur puternic în România. Unde a fost resimțit

Cutremur puternic în România. Unde a fost resimțit seismul Un cutremur de 5,2 Richter s-a…

2 ore ago

Ajutor de urgență pentru fiecare familie afectată de inundaţiile devastatoare. Premierul spune despre ce sumă este vorba

Ajutor de urgență pentru fiecare familie afectată de inundaţii. Inundațiile din estul României au lăsat…

2 ore ago

Cum se face cel mai bun compot de pere. Rețeta bunicii pentru un adevărat deliciu

Compoturile sunt unul dintre alimentele de iarnă pe care bunicile și mamele noastre le respectau…

3 ore ago

Citeste si: