Sari la conținut

REVOLUŢIONAR! Cancerul mamar ar putea fi vindecat cu un anumit tip de miere?

cancer mamar
sursa foto: Doctorul Zilei

Un studiu științific, publicat în revista Nutrients, arată că mierea de Manuka ar putea ajuta la tratarea și chiar la prevenirea cancerului de sân, datorită compușilor săi valoroși.

Cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene, antioxidante și curative, această miere este bogată în flavonoide, carbohidrați complecși, vitamine, aminoacizi și minerale. Or, acești compuși au demonstrat că au un valoros potențial anticancerigen la nivel molecular.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au efectuat o serie de experimente preliminare pe linii celulare de cancer de sân la șoarece și la om. Și, spre surprinderea lor, au descoperit că mierea de Manuka a redus creșterea tumorii la șoareci cu 84%, în comparație cu grupul de control, fără a afecta celulele normale ale sânilor și fără a provoca efecte secundare majore.

De asemenea, a redus viteza cu care celulele canceroase și-au copiat ADN-ul și s-au divizat fără a afecta creșterea celulelor normale. Un fenomen care ne face să credem că ar putea ținti în mod direct celulele canceroase, consideră autorii acestui studiu.

Eficacitatea terapeutică s-a constatat în special pentru cancerul de sân cu receptor de estrogen (ER)-pozitiv, cel mai frecvent subtip de cancer de sân, care reprezintă aproximativ 70-80% din toate cazurile de cancer mamar.

Experţi: „Această miere provoacă moartea celulelor cancerului de sân”

Cercetătorii au descoperit că această miere provoacă moartea celulelor cancerului de sân și mărește eficacitatea tratamentelor existente, cum ar fi tamoxifenul.

”Rezultatele sugerează că mierea de Manuka ar putea fi dezvoltată ca supliment natural sau chiar ca tratament independent pentru cancerul de sân, în special pentru pacientele care sunt rezistente la terapiile tradiționale, spun autorii studiului.

În cancerul de sân, opțiunile existente, cum ar fi chimioterapia și terapia endocrină, sunt eficiente, dar sunt toxice. Ele sunt asociate cu multe efecte secundare și pot duce, de asemenea, la rezistență endocrină, fenomen care apare atunci când celulele canceroase dezvoltă modalități de a depăși tratamentele.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Constatările sugerează că mierea de Manuka ar putea fi potenţial dezvoltată într-un supliment natural sau chiar într-un tratament de sine stătător pentru cancerul de sân ER-pozitiv, în special pentru pacientele care prezintă rezistenţă la terapiile tradiţionale.

„Descoperirile oferă speranţă pentru dezvoltarea unei alternative naturale, mai puţin toxice la chimioterapia tradiţională”, a declarat dr. Diana Marquez-Garban, profesor asociat de medicină la David Geffen School of Medicine din UCLA şi primul autor al studiului, citat de News.ro.

Ce este mierea de Manuka?

Mierea de Manuka este o miere specială, recoltată de albine din nectarul arbuștilor de Manuka din Noua Zeelandă.

Mierea de Manuka originală conține compuși activi, care îi conferă proprietăți antibacteriene naturale, una dintre ei fiind o enzimă extraordinară numită metilglioxal (MGO). Această proprietate este proprie mierii Manuka și nu se găsește în niciun alt tip de miere.

Potrivit studiilor, unele tulpini din această miere sunt deosebit de bogate în peroxid de hidrogen, metilglioxal (MGO) si dihidroxiacetona. S-a demonstrat că, de pildă, combinaţia acestor compuşi acţionează ca un antibacterian natural, inclusiv împotriva anumitor bacterii rezistente la antibiotice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel