REVOLUȚIE în tratamentul schizofreniei! Medicamentul care schimbă tot ce știam despre această boală

REVOLUȚIE în tratamentul schizofreniei! Atenție, vestea care urmează este una care ar putea schimba viețile a milioane de persoane!

Vineri, experții din domeniul sănătății au primit cu brațele deschise o veste care a făcut înconjurul lumii: autoritățile sanitare americane au dat undă verde unui medicament revoluționar împotriva schizofreniei. Ce are atât de special acest nou tratament?

Ei bine, pentru prima dată în ultimele decenii, se folosește un nou mod de acțiune, care promite să aducă o schimbare majoră în lupta cu această afecțiune complicată.

REVOLUȚIE în tratamentul schizofreniei!

Numele lui este Cobenfy și vine direct de la compania farmaceutică de renume Bristol Myers Squibb. Dar nu numele este cel care face valuri, ci faptul că acesta țintește receptori diferiți față de tratamentele tradiționale, care se concentrau pe receptorii de dopamină.

„Acest medicament folosește, pentru prima dată după mai multe decenii, o nouă abordare în ceea ce privește tratamentul schizofreniei”, a declarat Tiffany Farchione de la Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA). Și asta nu e tot! Ea a adăugat că autorizarea acestui medicament oferă o nouă alternativă la medicamentele antipsihotice prescrise până acum.

Și dacă te întrebi care este miza acestui anunț, află că schizofrenia afectează aproximativ 1% dintre americani, provocând simptome severe precum halucinații, dificultăți în controlarea gândurilor și un sentiment acut de persecuție. Mai mult, aproximativ 5% dintre persoanele diagnosticate cu schizofrenie ajung să își pună capăt zilelor prin sinucidere. Da, cifrele sunt îngrijorătoare, dar noul medicament ar putea schimba aceste statistici sumbre.

Lynsey Bilsland, coordonatoarea diviziei de sănătate mintală din cadrul Fundației Wellcome, a subliniat că „modul său de acțiune este complet diferit de cel al altor medicamente utilizate în prezent împotriva schizofreniei. El are potențialul de a schimba viața a milioane de oameni”.

Cobenfy este administrat pe cale orală, iar eficacitatea sa a fost evaluată în cadrul a două studii clinice impresionante, care au arătat o reducere semnificativă a simptomelor la persoanele tratate.

Dar, așa cum se întâmplă adesea în lumea medicală, tratamentele vin cu o listă de efecte secundare. În cazul Cobenfy, pacienții ar putea experimenta greață, vărsături, indigestie, diaree, constipație, retenție urinară și probleme hepatice. Cu toate acestea, Matt Jones, profesor de științe neurologice la Universitatea din Bristol, a menționat că aceste efecte secundare par să fie „reduse” în raport cu cele induse de tratamentele actuale. „Este o veste foarte bună pentru pacienți”, a adăugat el.

 

Și pentru că orice schimbare majoră în domeniul sănătății mintale este întâmpinată cu un entuziasm moderat, Sameer Jauhar, medic psihiatru la King’s College din Londra, nu a ezitat să își exprime optimismul.

„Din păcate, antipsihoticele disponibile în prezent au efecte secundare importante, în special o creștere în greutate și efecte asupra mișcărilor, ceea ce poate afecta adeziunea pacienților la tratament”, a declarat el, subliniind totuși nevoia realizării unor studii clinice pe termen mai lung, pentru a confirma aceste beneficii medicale.

Și acum, să ne întoarcem la noi. Ce înseamnă aceste descoperiri pentru pacienții din întreaga lume? Este posibil ca acest medicament să fie disponibil și în alte țări? Ei bine, deși procesul poate fi unul lung, cu siguranță acesta este un pas mare înainte în domeniul sănătății mintale. Iar pentru cei care se confruntă cu schizofrenia sau au pe cineva drag afectat de această boală, orice speranță este o veste bună.

Așadar, să ne ținem pumnii pentru ca acest tratament să fie la fel de eficient pe cât promite și să ajungă cât mai repede la pacienții care au nevoie de el. Până atunci, rămâi alături de noi pentru a afla ultimele noutăți din lumea medicală, care te pot ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă în jurul tău și cum poți avea grijă de sănătatea ta și a celor dragi.

Recent Posts

Nutriționist, despre alimentele anti-foame: Prin alegeri inteligente, putem păcăli instinctele

Nutriționist, despre alimentele anti-foame. Alegerile alimentare sunt cheia anti-foame. Pe lângă faptul că ne mențin…

2 ore ago

Cinci zodii lovite puternic de KARMĂ. Toamnă dificilă cu situații tensionate, tulburătoare

Cinci zodii lovite puternic de KARMĂ. Horoscop realizat de Camelia Pătrășcanu. Urmează o perioadă dură,…

3 ore ago

Începe sezonul gripal. Iată cum să vă pregătiți trusa de prim ajutor acasă

Începe sezonul gripal. Sezonul rece se apropie cu pasi rapizi, ceea ce inseamna ca avem…

3 ore ago

STUDIU. Produsele ultraprocesate din plante nu sunt sănătoase: cresc dramatic colesterolul și hipertensiunea arterială

Studiul care va genera multe controverse. Alimentele ultraprocesate din plante cresc dramatic colesterolul și hipertensiunea…

4 ore ago

Legislația împotriva violenței domestice se întărește

Știm cu toții că siguranța și sănătatea sunt două dintre cele mai prețioase daruri ale…

4 ore ago

Descoperire incredibilă în locuințele românilor! Obiectele din casă care îți distrug sănătatea fără să știi

Descoperire incredibilă în locuințele românilor! Chiar acum, în timp ce citești aceste rânduri, te poți…

4 ore ago

Citeste si: