Din cuprinsul articolului
Pacienţii asiguraţi în sistemul medical de stat ar putea plăti o nouă taxă, dacă vor să-şi aleagă un anumit medic pentru tratamentul ambulatoriu, arată proiectul Strategiei naţionale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Documentul nu specifică şi care este cuantumul noii taxe, care ar putea fi introdusă mai întâi în anumite regiuni, în cadrul unui program-pilot.
O coplată există şi în acest moment în spitalele din România, pentru pacienţii care au bilet de trimitere, ajung la spital, dar nu reprezintă cazuri de urgenţă.
”Această noțiune de coplată apare numai în nota de fundamentare, nu şi în strategia propriu-zisă. Strategia propriu-zisă vorbește, la un moment dat, de posibilitatea unor venituri suplimentare pentru spital și pentru medici. Un fel de consultații private într-un spital de stat. Bineînțeles, la cererea pacientului, într-un regim transparent de programare, în care acesta să aibă posibilitatea să-și aleagă profesionistul”, explică profesorul Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, pentru Libertatea.
Pacienţii se pot programa şi în prezent la un medic anume din sistemul de stat, numai că trebuie să respecte lista de aşteptare a acestuia. Dacă s-ar schimba procedura actuală, iar pacienții care achită programarea ar intra în fața celorlalți, s-ar încălca drepturile pacienților, explică președintele Colegiului Medicilor.
„E o problemă de moralitate. Nu sunt convins că vom reuşi să găsim mecanisme echitabile pentru a implementa o astfel de măsură. Nu putem prioritiza pacienţii care au plătit la medic”, spune Coriu.
Președintele Colegiului Medicilor crede că ar fi nevoie de o modalitate prin care se pot aduce venituri suplimentare atât pentru spitale, cât şi pentru medici, însă susţine că această măsură nu este soluția. Daniel Coriu este de părere că implementarea unui mecanism de coplată ar fi dificilă în sistemul medical românesc.
Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, mecanismul coplăţii poate fi aplicat şi pacienţilor care vor să-şi programeze operaţii chirurgicale în alt judeţ decât cel de reşedinţă și dacă preferă alt medic decât cel din regiunea în care locuiesc. În timp ce ministerul susţine, în strategia publicată pe propriul site, că îşi propune să degreveze spitalele din Bucureşti de fluxul mare de pacienţi, medicul Daniel Coriu e de părere că, dacă românii vor putea să-şi aleagă medicul specialist în schimbul unei sume de bani, anumite unităţi medicale, în care lucrează medici renumiţi, vor ajunge şi mai aglomerate.
De asemenea, Cezar Irimia crede că adoptarea coplăţii presupune costuri mai mari şi nejustificate pentru pacienţi.
„Mie mi se pare o dublă taxare a pacientului, căruia oricum îi iei bani pe lună din salariu pentru asigurări de sănătate și mai iei o dată, pentru că omul vrea să se ducă la un medic sau altul. Din nou, se bagă mâna adânc în buzunarul românului pentru a-i acorda o șansă la viață. Constituţia ne garantează acest drept, dar se pare că realitatea e cu totul alta. În plus, se încalcă Legea 46/2003 privind dreptul pacientului de a-şi alege furnizorul de servicii medicale şi medicul. Dacă nu cumva vor să modifice şi legea asta”, conchide Cezar Irimia.
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…
Sunteți gata să explorați tărâmurile enigmatice ale astrologiei și să descoperiți ce semne zodiacale prezintă…
Prințul Harry marchează din nou o diferență radicală între modul în care trăiește și cel…