Sari la conținut

Revoltător! Mai mult de jumătate dintre români consideră că violul este justificat dacă victima poartă haine provocatoare

viole

Un procent de 55% dintre români sunt de părere că violul este justificat, în anumite situații, potrivit Eurobarometrului special „Violenţa pe bază de gen”. Hainele prea provocatoare purtate de victimă reprezintă o justificare pentru viol, potrivit acestora.

Un număr de 89 de persoane, dintre care 45 minori, au fost victime ale violurilor în prima jumătate a anului 2019, arată datele Inspectoratul General al Poliţiei Române. Totodată, 11.627 au fost victime ale violenţei domestice, indicând că 64 de persoane au fost zilnic agresate. Asta se întâmplă într-o ţară în care 55% dintre români cred că violul poate fi justificat.

În prima jumătate a anului 2019, în întreaga ţară au fost înregistrate 89 de cazuri de viol, dintre care 44 de victime au fost adulţi, iar 45 minori. În cazul adulţilor, 32 dintre victimele violului au fost femei şi 12 bărbaţi. În categoria victimelor minore ale violului, 38 au fost fete, iar 7 băieţi.

Din totalul de 89 de persoane violate în România, în primele şase luni ale anului 2019, 38 au fost fiul/fiica agresorului.

De asemenea, datele IGPR arată şi că, în prima jumătate a anului, la nivel naţional au fost înregistrate 43 cazuri de agresiuni sexuale cu 44 victime rezultate din actele de sesizare. Din totalul acestor victime, 33 au fost fete minore, cinci băieţi minori, cinci femei şi un bărbat.

În privinţa violenţei domestice, în primele şase luni ale anului 2019 au fost raportate 11.627 de victime (11.072  adulţi şi 555 minori), potrivit datelor Centrului FILIA, un ONG care luptă pentru drepturile femeilor. Dintre cele 11.072 de persoane adulte victime ale violenţei domestice (lovire sau alte violenţe), 81% au fost femei şi numai 19% bărbaţi. În privinţa victimelor minore, din cele 555 un procent de 52% sunt fete, iar 48% sunt băieţi.

Totodată, au fost înregistraţi 11.491 de agresori adulţi, dintre care 92% bărbaţi. Acest lucru arată că violenţa de gen este în continuare foarte accentuată în România.

55% dintre români spun că violul este justificat în unele cazuri

Potrivit Eurobarometrului special „Violenţa pe bază de gen”, dat publicităţii în noiembrie 2016, dintre cele 1.007 de persoane din România chestionate, un procent de 55% credeau că existau situaţii în care „era justificat contactul sexual fără consimţământ”.

Eurobarometrul, ultimul din UE în această chestiune, a fost efectuat în intervalul 4-13 iunie 2016, în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, pe un total de 27.919 persoane cu vârste de peste 15 ani.

Cu un procent de 55% de respondenţi pentru, România s-a plasat pe primul loc la justificarea contactului sexual fără consimţământ, fiind urmată de două ţări vecine: Ungaria (47%) şi Bulgaria (43%).

România s-a plasat pe primul loc la câteva „explicaţii” pentru „cauza violului”. Circa 30% dintre români credeau că de vină era consumul de alcool şi droguri (Ungaria 24%, Bulgaria 21%). Totodată, 26% dintre respondenţii români justificau contactul sexual fără consimţământ prin faptul că victima a mers de bunăvoie acasă la cineva (de exemplu după o petrecere sau o întâlnire) – următorii în top au fost letonii şu ungurii, cu câte 20%.

O altă justificare dată violului de români, în proporţie de 25%, era purtarea de „haine provocatoare sau sexy” (Ungaria 21%, Malta 20%). Totodată, 22% dintre români afirmau că victimele violului „nu spun clar nu sau nu se opun fizic” (următorii în top la această justificare erau cehii şi grecii, 19% şi respectiv 16%).

Eurobarometrul respectiv indica că 96% dintre români nu acceptau violenţa domestică împotriva femeilor, considerând că trebuie pedepsită de lege. Din păcate, 26% dintre respondenţii români afirmau că violenţa împotriva femeilor era adesea provocată de acestea, în timp ce 23% susţineau că femeile inventează sau exagerează cu plângerile de abuz sau viol. În privinţa ajutorului, o treime dintre români considerau că este o chestiune privată care trebuie rezolvată în familie.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel