Sari la conținut

REVOLTĂTOR! 72.000 de copii mor anual de PNEUMONIE, din cauza MEDICAMENTELOR contrafăcute

Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport revoltător despre produsele medicale contrafăcute și medicamentele de calitate inferioară, care reprezintă 10% din piața farmaceutică a țărilor în curs de dezvoltare.

În raport scrie că cele mai frecvent utilizate produse medicale fără licență și de o calitate inferioară standardelor acceptate sunt medicamentele împotriva malariei și antibioticele administrate contra pneumoniei, însă această problemă afectează întregul domeniu medical, de la tratamentele anticancer și până la contraceptive, informează Agerpres.

„Este inacceptabil”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, referindu-se la rezultatul acestui raport. El a lansat și un apel comunității internaționale, cerându-i să coopereze pentru a stopa producția și traficul internațional cu astfel de produse.

Produsele medicale contrafăcute sau de calitate inferioară provoacă nu doar maladii și chiar decese, ci contribuie și la proliferarea bacteriilor care sunt rezistente la antibiotice.

Potrivit calculelor făcute de cercetătorii de la Universitatea Edinburgh, cel puțin 72.000 de copii mor în fiecare an de pneumonie, din cauza unor antibiotice contrafăcute sau care au o calitate sub standardele acceptate.

Aproximativ 116.000 de decese cauzate de malarie ar putea fi provocate în fiecare an de medicamente necorespunzătoare. Potrivit Reuters, medicamentele contrafăcute conțin doze incorecte de substanță activă, ingrediente nepotrivite sau se remarcă prin lipsa completă a substanței active. În același timp, un număr îngrijorător de mare de medicamente autorizate nu îndeplinesc standardele de calitate din cauza mai multor factori, inclusiv din cauza depozitării lor în condiții neadecvate.

OMS afirmă că medicamentele contrafăcute reprezintă o amenințare tot mai mare, în contextul în care creșterea comerțului farmaceutic, inclusiv prin intermediul vânzărilor pe internet, reprezintă „o ușă deschisă” în fața unor produse toxice.

Întrucât comerțul cu astfel de medicamente ajunge la aproape 300 de miliarde de dolari în țările sărace și în curs de dezvoltare, acest lucru înseamnă că vânzările de medicamente contrafăcute sau care au o calitate inferioară reprezintă deja o afacere de aproape 30 de miliarde de dolari.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel