Din cuprinsul articolului
Asociaţiile pacienţilor cronici cer Guvernului să renunţe la scutirile la plata Contribuţiei Asigurărilor Sociale de Sănătate acordate unor categorii sociale. Potrivit acestora, în 2022, scutirile au cumulat aproximativ 4,8 miliarde de lei, fiind contrare Legii 95/2006.
”În ţara în care banii alocaţi sănătăţii sunt insuficienţi, Guvernul României continuă să ofere scutiri la plata CASS diferitelor categorii profesionale. 884.680 de angajaţi din construcţii, agricultură şi industria alimentară, nu plătesc CASS. 400 milioane de lei nu ajung lunar în Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)”, au transmis, marţi, într-un comunicat de presă comun mai multe organizaţii ale pacienţilor cornici.
Scutiri de 4,8 miliarde de lei în 2022
Potrivit acestora, în anul 2022, bugetul FNUASS a fost de 55.064.450.000 lei, iar nivelul scutirilor a fost de aproximativ 4.800.000.000 lei.
”Cu alte cuvinte, în fiecare lună de scutiri, FNUASS este mai sărac cu 8,72%. Scutirile la plata CASS acordate diferitelor categorii profesionale încalcă cu bună ştiinţă prevederile Legii 95/2006, creează discriminare în rândul asiguraţilor, încălcând principiul solidarităţii şi ignorând participarea obligatorie la plata CASS aşa cum este prevăzut în lege”, au mai transmis organizaţiile semnatare.
Acesta cer Guvernului României să anuleze facilităţile fiscale privind CASS acordate unor categorii profesionale, să îmbunătăţească colectarea sumelor datorate de către companii la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate şi să crească alocarea bugetară pentru sănătate la un nivel asemănător cu ţările europene dezvoltate, respectiv peste 9% din PIB.
”Pandemia a scos la lumină toate lipsurile sistemului medical din România, rugăm Guvernul României să trateze cu toată seriozitate domeniul medical, să asigure finanţare conform nevoilor şi să reformeze sistemul medical, astfel încât pacienţii să beneficieze de servicii medicale de calitate la standarde europene”, au mai transmis organizaţiile, potrivit News.ro.
Documentul este semnat de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.
Categorii de persoane exceptate de la plata asigurărilor de sănătate
Conform legislaţiei în vigoare, există mai multe categorii de persoane care beneficiază de asigurări de sănătate fără a fi necesară contribuția financiară. Iată cine sunt aceste persoane:
- toți copiii minori și tinerii între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenți și dacă nu realizează venituri din muncă;
- tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, inclusiv cei care părăsesc sistemul de protecție a copilului și nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social
- persoanele cărora le sunt aplicabile prevederile privind persecutarea din motive politice, deportate în străinătate, veteranii de război, invalizi şi văduve de război, etc.
- persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă sau din pensie
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sanatatii Publice, până la vindecarea respectivei afecțiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
- femeile însărcinate și lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe țară.