Categories: Expertul zilei

Revin restricțiile în România, chiar înainte de Paște? Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră

Revin restricțiile în România, chiar înainte de Paște? Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră.

Miercuri, 23 martie, într-un biefing de presă la finalul ședinței de Guvern, Alexandru Rafila a vorbit despre o posibilă reintroducere a măsurilor restrictive.

Este o ipoteză de luat în seamă în momentul în care jumătate din capacitatea secțiilor de terapie intensivă (ATI) va deveni ocupată prin creșterea numărului de cazuri, a precizat ministrul Sănătății.

Revin restricțiile în România, chiar înainte de Paște? Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră

„Nu pot să exclud nimic pentru că nu este ăsta obiectul de activitate al Ministerului Sănătăţii. Noi suntem responsabili să informăm opinia publică. Dacă situaţia epidemiologică o va impune, vom aduce şi în dezbaterea colegilor din Guvern aceste lucruri. Ministerul Sănătăţii nu e în măsură să impună restricţii. Nu avem de unde să ştim cum va evolua acest val 5.

Există persoane care fac referire la al şaselea val. Nu e vorba de al şaselea val. E vorba despre un rebound (o revenire), o evoluţie care se întâmplă în mai multe ţări din UE, după cum vedeţi că România nu a fost ocolită”, a mai spus Rafila.

În urmă cu o zi, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că instaurarea unor noi restricţii în contextul pandemiei „depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”.

„Instaurarea unor restricţii depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii. Noi ne referim la partea profesională, care ţine de asigurarea diagnosticului, evaluării, tratamentului şi informării regulate a populaţiei.

Avem în fiecare zi un buletin informativ cu foarte multe amănunte. Toate lumea poate să înţeleagă, să vadă care este evoluţia. Continuăm într-un mod constructiv să recomandăm oamenilor atunci când se află în zone închise, aglomerate, în autobuze şi alte mijloace de transport să încerce să folosească masca, să fie distanţaţi atunci când pot şi să se spele pe mâini. Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală.

(…) Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut. Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a spus ministrul Sănătăţii la România TV.

Redăm mai jos declarațiile ministrului Sănătății:

  • „Preocuparea noastră a fost legată de propunerile de ridicare etapizată a restricțiilor, au fost făcute în corelație cu numărul de persoane internate în spital și mai ales cu numărul de persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Atât timp cât această infecție nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacității de acordare a asistenței medicale, nu vor fi niciun fel de probleme. Vom monitoriza acest lucru și probabil că dacă va exista un trend rapid ascendent care să ducă, de exemplu, la aglomerarea secțiilor de terapie intensivă, împreună cu cei care au această expertiză de la nivelul instituțiilor de sănătate publică și, bineînțeles, cu ceilalți reprezentanți ai Guvernului, vom veni ca să putem să discutăm o astfel de problemă, dar nu aș vrea să plecăm cu concluzia de aici că deja s-a stabilit un mecanism prin care restricțiile vor fi reintroduse.”
  • „Monitorizăm situația. (…) La ATI aproape 1900 de paturi au fost alocate pentru pacienții infectați Covid și vă spuneam că propunerea sau știți bine că propunerea inițială a fost de ridicare a restricțiilor atunci când se scădea sub 50 %. Au fost ridicate până la urmă când s-a ajuns la o astfel de cifră. Acum avem mult mai puțin – în jur de 25 % dintre paturi sunt ocupate. Este o discuție (despre reintroducerea restricțiilor – n.r.) pe care cu siguranță o vom avea dacă ajungem la jumătate din gradul de ocupare a secțiilor de terapie intensivă, posibilitatea discutării unor restricții în momentul în care jumătate din capacitate devine ocupată prin creștere.”

„Există aceeaşi capacitate operaţională, centrele de evaluare operatorii”

  • „Legat de evoluţia pandemiei, aţi văzut că azi au fost înregistrate peste 4.000 de cazuri noi, o treime dintre acestea în municipiul Bucureşti, urmată de Cluj şi de Timişoara. Se respectă, dacă vreţi, ceea ce s-a întâmplat în perioadele anterioare. Oraşele cele mai mari cu activitate intensă, cu interacţiuni multiple dau cele mai mari cifre.”
  • „În ceea ce priveşte numărul de cazuri noi, această creştere care se întregistrează în ultimele zile o monitorizăm cu atenţie. Ministerul Sănătăţii a păstrat toate instrumentele care ţin de minister în ceea ce priveşte diagnoticul, tratarea acestor pacienţi. Există aceeaşi capacitate operaţională, centrele de evaluare operatorii.
  • „Încurajăm testarea ca măsură de control a acestei pandemii în ţara noastră. Este un trend general înregistrat în UE.”
  • „Recomandăm cu foarte multă seriozitate păstrarea măsurilor de protecţie individuală legată de protecţia măştii, mai ales în mijloacele de transport, în spaţiile închise şi acolo unde este posibilă evitarea aglomeraţiei, împreună cu măsurile de igienă individuală.”
  • „Vaccinarea poate fi făcută în continuare la medicul de familie. Facem trecerea de la sistemul cu centre de vaccinare de către medicii de familie. Acest proces va mai dura un interval de timp. Există încă centre de vaccinare la nivelul unităţilor sanitare şi ulterior încercăm să includem această vaccinare în programul obişnuit de imunizare care există în ţara noastră.”

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

11 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

31 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

50 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: