Din cuprinsul articolului
La București s-a desfăşurat, în premieră, a 64-a ediție a conferinţei anuale a Asociației Europene a Distribuitorilor Farmaceutici (GIRP). Țara noastră este reprezentată în cadrul GIRP de către Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).
Timp de două zile, cele mai importante nume din industria de distribuție farmaceutică de la nivel european au dezbătut împreună cu specialiști și factori de decizie din România și de la nivelul instituțiilor europene relevante, teme de actualitate din acest sector de activitate precum: așteptările în evoluție ale pacienților, inteligența artificială și machine learning, tendințe de reglementare, ca și modul în care distribuitorii farmaceutici și toti actorii din lanțul de aprovizionare pot inova pentru a oferi solutii în această nouă eră a sănătății.
Președintele GIRP, dl. Bernd Grabner a declarat în deschiderea evenimentului că: ”Asistăm la schimbări majore în politica de asistență medicală, tehnologii inovatoare și așteptările pacienților, toate acestea conducând la transformarea sectorului sănătății.
La GIRP, credem că furnizarea sigură și neîntreruptă de medicamente și produse farmaceutice pentru toți pacienții, oriunde și oricând – este o componentă esențială a acestei transformări. În calitate de distribuitori farmaceutici, munca noastră este fundamentală pentru sănătatea și bunăstarea a milioane de pacienți și ne angajăm să jucăm un rol de lider în transformarea sistemului de sănătate”.
În intervenția sa, ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a punctat: ”Indiferent dacă discutăm despre medicamente generice, despre medicamentele esențiale de pe lista Organizației Mondiale a Sănătății sau despre medicamentele inovative, toate acestea ar trebui să fie disponibile pacienților într-o manieră etică.
Desigur, politica de prețuri este esențială pentru a face posibil acest lucru, pentru a permite introducerea medicamentelor pe piață și pentru a asigura sustenabilitatea activității companiilor farmaceutice, inclusiv a distribuitorilor de medicamente. Acest lucru ar trebui să se facă menținând echilibrul cu bugetul alocat pentru medicamente.”
Dr. Cristian Bușoi, Președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European a adăugat: ”Doresc să subliniez importanța sustenabilității lanțului de aprovizionare, și, de asemenea, importanța inovației aplicate în domeniul sănătății, toate acestea în contextul revizuirii legislației farmaceutice la nivel european.
Salut revizuirea pachetului farmaceutic care solicită includerea unei obligații de serviciu public pentru industria farmaceutică, care întărește dreptul distribuitorilor de servicii complete de asistență medicală de a accesa provizii pentru a-și îndeplini propria obligație de serviciu public față de farmacii și alți profesioniști din domeniul sănătății.
Avem nevoie de politici care să alimenteze inovarea pe tot parcursul ciclului de viață al procesului, de la procesul de fabricație până la distribuție, pentru a stimula cercetarea și dezvoltarea, pentru a rămâne competitivi la nivel global”.
La rândul său, Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial pentru Sănătate, a precizat că: ”Odată ce pandemia de Covid-19 s-a încheiat, este mai important ca niciodată acum să construim lanțuri de aprovizionare robuste și reziliente în industria farmaceutică.
Trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi soluții la aceste provocări și pentru a ne asigura că pacienții din întreaga lume au acces la medicamente sigure, eficiente și la prețuri accesibile. Odată cu apariția tehnologiei și a platformelor digitale, putem crea o abordare mai centrată pe pacienți, care să răspundă nevoilor, preferințelor și așteptărilor acestora. În același timp, putem accelera ritmul inovației și putem aduce mai repede pacienților noi tratamente și terapii.”
”Sectorul de distribuție farmaceutică are un rol esențial în asigurarea accesului pacienților la medicamente. Pandemia de Covid-19 a arătat, o dată în plus, importanța acestui sector. Sustenabilitatea sa pe termen lung este importantă, în beneficiul final al pacienților și pentru consolidarea sănătății publice”, a menționat profesorul Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, Președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.
Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), domnul Dr. Farm. Răzvan Prisada a declarat: „În special în contextul crizelor pe care le traversăm la nivel global, dreptul pacienţilor de a avea acces la tratamente adecvate este fundamental, iar instituţiile din domeniul sănătăţii trebuie să evalueze riscurile şi să găsească soluţii eficiente şi în cel mai scurt timp.
În ultimii ani, la nivel european și internațional, discontinuitatea în aprovizionarea cu medicamente a devenit o problemă majoră, cu impact negativ asupra îngrijirii sănătăţii pacienților. Consider că, printr-un efort comun, bazat pe un dialog eficient și deschis spre inovare, putem contribui la reducerea cauzelor care generează aceste situații, activitatea de distribuție farmaceutică fiind o verigă esențială în lanțul de asigurare a disponibilității cu medicamente.’’
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…