Din cuprinsul articolului
Mulți proprietari de mașini doresc să știe în ce condiții le poate fi retras permisul de conducere. Numeroase țări se confruntă cu o provocare majoră: cum să echilibreze siguranța rutieră cu libertatea și drepturile șoferilor în vârstă. În timp ce unele țări europene impun testarea obligatorie a șoferilor în vârstă, alte țări nu au controale periodice pentru șoferii în vârstă. Recent, s-a anunțat că se propune un nou regulament. Această lege s-ar aplica tuturor șoferilor în vârstă.
Cei care sunt în favoarea implementării testării obligatorii pentru șoferii în vârstă susțin că aceasta ar ajuta la identificarea șoferilor care nu mai sunt capabili să conducă în siguranță, prevenind astfel mai multe accidente mortale.
Testarea periodică ar oferi o evaluare mai precisă a capacităților cognitive și fizice ale șoferilor în vârstă. În cazul în care apar probleme de sănătate, permisul de conducere poate fi revocat.
În unele țări, testarea șoferilor în vârstă este obligatorie, dar există și țări care se opun acestui proces de verificare. O astfel de lege ar încălca responsabilitatea personală a fiecărui individ.
Autoritățile din Germania recunosc experiența vastă a șoferilor în vârstă, care adesea compensează orice declin fizic. În plus, acestea subliniază că implementarea testelor ar crea o birocrație inutilă și ar putea avea un impact negativ asupra stimei de sine și independenței persoanelor în vârstă.
Ministerul Transporturilor din Germania și ADAC, cea mai mare asociație auto din Europa, au subliniat că persoanele în vârstă dețin o vastă experiență în conducere. De asemenea, cifrele privind accidentele publicate de Oficiul Federal de Statistică din Germania evidențiază aceste abilități.
Un specialist care se ocupă de cercetarea accidentelor în numele companiilor de asigurări cere obligativitatea verificărilor aptitudinilor de conducere la persoanele de peste 75 de ani. Deocamdată aceste verificări sunt opționale, însă se dorește să fie puse în vigoare în toate statele europene.
„Nu se referă la retragerea permisului de conducere. Dimpotrivă: este menită să ajute oamenii să-și mențină mobilitatea, să-i ajute să continue să conducă cât mai mult timp posibil, oferindu-le în același timp informații despre cum să șofeze bine și să nu se pună în pericol pe ei înșiși sau pe alții.”, explică specialistul potrivit BZI.
Multe țări din UE doresc să impună testarea șoferilor în vârstă pentru a menține siguranța rutieră. Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE.
În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.
Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025 și va fi valabilă pentru toți șoferii din statele membre UE.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…