Sari la conținut

Reţete simple pentru diabetici. Salatele care normalizează valorile glicemiei

castraveți
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Legumele verzi ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge

Salatele sunt considerate o mină de aur de nutrienți de care diabeticii au nevoie pentru a-și normaliza valorile glicemiei. Iată trei rețete de salate delicioase și ușor de preparat, care se potrivesc cel mai bine nevoilor acestor persoane.

Pe lângă o dietă echilibrată constând din proteine ​​slabe, fructe bogate în fibre, legume și cereale integrale, este deosebit de important să vă asigurați că mâncați suficiente proteine.

Salată cu spanac și usturoi

Ingrediente necesare:

  • 6 căni de spanac
  • 2 căţei de usturoi tocaţi
  • 1 lingură de oţet de mere
  • 1 sfert de lingură de piper negru
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 ceapă rosie
  • 1 lingură și jumătate de ulei de măsline

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele, cu excepția ceapei și a spanacului, într-un castron de salată. Amestecă bine cu o lingură de lemn şi adaugă apoi ceapa tocată şi frunzele de spanac. Se amestecă din nou și se servește salata imediat după aceea.

Salată cu ridichii și castraveți

Ingrediente necesare:

  • 200 de grame de castraveți
  • Ulei de măsline
  • 90 de grame de ridichi
  • 10 grame de măsline negre
  • Oțet și sare

Mod de preparare:

Ridichile roșii se spală din abundență cu apă și se taie felii. Spălați castraveții, curățați-i de coajă și apoi tăiați-i rondele subțiri. Puneţi toate ingredientele într-un castron de salată și amestecaţi bine. Serviți apoi salata.

Salată de castraveţi

Ingrediente necesare:

  • 1 castravete
  • 2 linguri de seminte de susan prăjite
  • 1 sfert de cană de oțet
  • 1 linguriţă de sare

Mod de preparare:

Spălați și curățați castraveții. Tăiați-i pe lungime și îndepărtați semințele cu o lingură. Apoi puneți feliile de castraveți pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de apă din ei. Într-un castron amestecăm sarea, oţetul şi alte ingrediente, iar la final adăugăm castraveţii împreună cu seminţele de susan. Se amestecă bine și se servește  salata.

Valorile medii ale glicemiei

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Specialiștii recomandă monitorizarea hemoglobinei glicozilate anual sau de fiecare dată când este nevoie. Deşi în majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, nivelul crescut al zahărului din sânge poate să ducă la sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclară sau oboseală prelungită.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

glicemie

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel