Categories: Stil de viaţă

Rețeta tradițională de varză murată. Când și cum se pune varza la murat

Rețeta tradițională de varză murată. Când și cum să pui varza la murat. După ce trece sărbătoarea Sfântului Dumitru, gospodinele din toate colțurile țării încep să pună varza la murat, pregătindu-se pentru mesele de sărbători, mai ales pentru sarmalele de Crăciun.

Dacă vrei să te asiguri că și tu vei avea varză murată de calitate pe timpul iernii, te invit să încerci rețeta pe care am învățat-o de la bunica mea. Succesul este garantat!

Rețeta tradițională de varză murată

Ingrediente necesare:

– 15 kg varză albă (aproximativ 12 verze medii)
– 4 fire de mărar uscat întreg
– 500 g boabe de porumb
– 5 rădăcini de hrean
– 5 gutui
– 20 linguri sare grunjoasă (specială pentru murături)
– 20 litri apă

Metoda de preparare:

1. Pregătirea butoiului: Alege un butoi curat și care se închide etanș. Pe fundul acestuia așază un strat format dintr-o treime din mărarul uscat, boabele de porumb, hreanul și gutuile tăiate felii.

2. Pregătirea verzei: Fiecare varză trebuie crestată în formă de cruce la cotor și puțin scobită (aproximativ 1 cm adâncime). În locul scobiturii, adaugă câte o linguriță de sare grunjoasă. Varza astfel pregătită se așază în butoi, cu partea scobită în sus, pentru a nu curge sarea.

3. Alternarea straturilor: După ce ai pus un strat de varză, adaugă încă un strat din amestecul de mărar, gutui, hrean și porumb. Repetă acest pas până umpli butoiul cu varză și restul ingredientelor.

4. Saramura: După ce ai aranjat varza, închide butoiul și lasă-l așa peste noapte. A doua zi, prepară saramura folosind raportul de o lingură de sare la fiecare litru de apă. Amestecă bine până când sarea se dizolvă complet, apoi toarnă saramura peste varză, asigurându-te că este complet acoperită.

5. „Vânturarea” sau pritocirea verzei: După o zi, este esențial să „vânturi” varza. Folosește un furtun de cauciuc sau o țeavă pe care o introduci până la fundul butoiului, suflând aer timp de 5-10 minute. Acest pas ajută la o fermentare uniformă și previne formarea mucegaiului. Repetă procedura zilnic, timp de o săptămână până la 10 zile.

6. Finalizarea: După această perioadă de pritocire, dacă nivelul saramurii a scăzut, completează-l. De asemenea, așază deasupra o farfurie cu o greutate pe ea, astfel încât varza să rămână scufundată în saramură. Închide bine capacul butoiului și mută-l într-un loc răcoros, fie în balcon, fie în beci.

Varza murată astfel preparată va fi gata pentru delicioasele sarmale, care capătă un gust deosebit dacă le fierbi în vin.

Recent Posts

Acest fruct scade acidul uric. Are proprietăți antiinflamatorii

Fructele se numără printre alimentele cu efecte ultrabenefice asupra organismului, care nu trebuie să lipsească…

18 minute ago

Vine gerul puternic în România. ANM a schimbat din nou prognoza! Va ninge peste tot

Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…

39 de minute ago

Care sunt șansele să rămâi însărcinată în apropierea menopauzei

Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…

59 de minute ago

Pacienții cu dizabilități expuși unui risc major de sănătate. Decizie controversată a Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților

Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…

o oră ago

Cât e pulsul normal în repaus funcție de vârstă

Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…

2 ore ago

Testul simplu care poate detecta demența incipientă în doar 5 minute

Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea…

2 ore ago

Citeste si: