Rețeta longevității de la un specialist în întinerire medicală: „Bătrânețea nu este un diagnostic, ci un cumul de afecțiuni, neglijate”

Elena Oceanu

Dr. Ovidiu Peneș, medic primar, doctor în științe medicale și fondator al primei clinici de întinerire medicală din România, ne spune care sunt ultimele tratamentele care întineresc întregul organism, nu doar la suprafață

În România, domeniul Age Management este unul nou, însă dr. Ovidiu Peneș speră că românii să ajungă în viitorul apropiat să arate chiar mai tineri decât vârsta din buletin: “Desigur că românii au început să se preocupe în ultimii ani de bunul lor cel mai de preț care nu e reprezentat de mașini, poșete sau haine de brand, ci de sănătatea și tinerețea lor. Pentru că americanii au cea mai vastă experiență, au luat această bogăție informațională și au adus-o în aria de acces a românilor, a acelor români care vor să își ia soarta în mâini și beneficind de cele mai noi cuceriri ale științei medicale moderne să nu aștepte resemnați bătrânețea, boala și moartea, ci să își optimizeze viața”, a declarat dr. Ovidiu Peneș.
Doctorul Zilei: Care sunt noutățile în materie de întinerire?
Dr. Ovidiu Peneș: Terapiile moderne cu antioxidanți și substanțe naturale de stimulare a mecanismelor de apărare celulară și detoxifiere, noile descoperiri în domeniul cercetării teleomerilor și tratamentelor de optimizare a lungimii acestora (teleomerii sunt zone ale codului genetic de a căror lungime depinde cât mai avem de trăit), dar si alte aplicatii ale geneticii care ne permit să aflăm cu mulți ani înainte către ce se îndreaptă din punct de vedere medical un pacient și ce trebuie să facem natural ca să stopăm apariția acelor boli. O altă metodă anti-îmbătrânire este terapia de reîntinerire prin reechilibrarea naturală a sistemului neuroendocrin care odată cu vârsta se degradează funcțional plasându-ne în zone de risc pentru boală și îmbătrânire.

DZ: Puteți să-mi dați mai multe detalii despre terapia de reîntinerire prin reechilibrarea naturală a sistemului neuroendocrin? În ce constă această terapie, mai exact?
Dr. Ovidiu Peneș: Nivelurile sanguine ale multor hormoni ating vârful în timpul adolescenței și în jurul vârstei de douăzeci de ani, apoi scad gradual pe tot parcursul vieții. Deficiențele hormonale apar astfel mai târziu începând cu vârsta de 40 de ani. Odată cu trecerea timpului, corpul devine incapabil să mențină hormonii necesari la anumite niveluri, producând alți hormoni în exces. Noile rapoarte inter-hormonale nemaifiind optime, încep să influențeze apariția simptomelor pe care noi le percepem ca fenomene firești ale procesului de îmbătrânire.
Tratamentul este conceput în asa fel încât dumneavoastră să atingeți niveluri fiziologice de hormoni în general asociate cu cele ale unei persoane în vârstă de 20-35 ani, rezultatele analizelor de sânge fiind în concentrațiile „normale” pentru acest interval de vârstă. Această terapie poate ajuta în prevenirea, reducerea sau controlul bolilor fizice și disfuncțiilor asociate cu declinul hormonal.
Scopul final este restabilirea unui echilibru hormonal asemenea celui din adolescență. Scopul nostru nu este de a face o substituție totală, ci mai degrabă de a încuraja organismul să producă hormonii pe cont propriu. Aducem prin tratament materie primă (minerale, vitamine, nutrienți), o anumită succesiune a compoziției meselor, un anumit timing, o anumită prescipție de sport orientat personalizat pentru a crea un cadru optim secreției naturale a hormonilor regenerativi.
Astfel, primul pas îl constituie stimularea organismului în scopul producerii hormonilor apoi dacă în urma testării aprofundate, nivelurile obținute nu sunt satisfăcătoare – să completăm cu hormoni bioidentici (identici cu cei produși de organismul nostru).

DZ: Am auzit o teorie potrivit căreia, durata de viață a fiecărui individ este programată genetic și omul poate prelucra un număr fix de calorii de-a lungul vieții. Cu cât ne consumăm mai repede caloriile, cu atât murim mai repede. Cum comentați?
Programată genetic? Atunci dacă bunica atinge 100 de ani, eu pot face orice și voi trăi la fel? Din fericire, nu! De ce spun din fericire? Pentru că și dacă bunicul moare la 60 înseamnă că eu îmi pot lua soarta în mâini și să mă comport în așa fel încât să îmi duc la maximum propiul potențial vital.
Studiile medicale au relevat că informația purtată în gene influențează cu maximum 30% durata vieții și că principalul factor de care depinde cât trăim este lifestyle-ul.
Există un anumit segment din codul genetic care spune când trebuie să moară celula, acest segment este foarte lung la nou-născut și scade de-a lungul vieții urmând ca atunci când se scurtează sub un anumit nivel critic viața să înceteze. Până și viteza cu care se scurtează aceste zone este determinată de modul de viață, iar medicina avansată personalizată poate evalua, măsura și acționa prin metode specifice exact în acest loc crescând speranța de viață. Așa numiții teleomeri a căror lungime o putem măsura la Clinica de Age Management pentru a afla cât de aproape este pacientul de moarte si care sunt diferențele dintre vârsta biologică și cea cronologică. Folosim terapii specifice, inclusiv terapii care acționează pe enzimele care reclădesc acești teleomeri (teleomerazele) și astfel reversa declinul.
Caloriile pentru a fi consumate intră în mitocondrii (în interiorul celulei) unde în prezența oxigenului sunt transformate în energia de care avem nevoie, numai că oxigenul cu cat este mai mult cu atât mai mare este stressul oxidativ împlicat în geneza îmbărânirii. Desigur, restricționând caloriile, scazi acest stres oxidativ, dar și energia eliberată. Soluția terapeutică “smart” este de a optimiza utilizarea oxigenului la nivel mitocondrial, având aceeasi energie totodată folosind terapii de protecție și regenerare împotriva atacului oxidant. Deci nu este un număr prestabilit de calorii, ci este vorba de un raport corect între mecanismele care oxidează și cele antioxidante. Un rol important îl joacă aici și detoxifierea celulară.

„Rețetă” a tinereții fără bătrânețe

Stilul de viață este cel care stabilește cât de mult trăiești, dar și calitatea acestei vieți lungi, pentru că bătrânețea nu este un diagnostic, ci un cumul de afecțiuni, dezechilibre și disfuncții acumulate și neglijate de-a lungul timpului apărute prin interacțiuni nepotrivite cu mediul (stres oxidativ, toxice, excese).
Tocmai de aceea, populația care trăiește pe o mică insulă de pe coasta Japoniei, Okinawa, a atras atenția Ministerului Sănătății japonez, dar și Institutului Național de Sănătate din Statele Unite încă din 1976. Cercetătorii au pus cap la cap informațiile și au constatat care erau elementele comune ale celor care trăiau peste 100 de ani, se simțeau bine și erau productivi:
> exercițiile fizice și cele mentale
> dieta săracă în sare, bogată în fibre și antioxidanți, vegetale și fructe
> soia nemodificată genetic și fermentată minimum 60 de grame pe zi
> niciodată nu mâncau în exces având o practică numită  “hara hachi bu”, mâncau cât să ocupe doar 80% din capacitatea stomacului și niciodată nu depășeau 1800 calorii/zi
> dieta bogată în vitamina E naturală îi protejează de neurodegenerescență, demență și senilitate
•              self esteem ridicat, fiecare individ fiind conștient de valoarea personală și stimulat de organizarea socială a insulei în acest sens
„De alfel, cercetătorii au observat că în cazul indivizilor care s-au mutat în alte zone și au împrumutat obiceiurile proaste de lifestyle ale așa zisei lumi civilizate, durata de viață s-a scurtat la jumătate și la următoarea generație a crescut mortalitatea prin boli cardiovasculare”, conchide specialistul. Morala: fă-ți teste inclusiv genetice să vezi cine esti în unicitatea ta și ce ai de făcut ca să traiesti si să arăti ca în anii tăi cei mai buni, este sfatul de încheiere al medicului specializat în Age Management.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

13 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

43 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: