Din cuprinsul articolului
Rețetă pentru creier sănătos. Specialiştii în geriatrie (specilitatea medicală care se ocupă cu studiul procesului de îmbătrânire) spun că un regim sănătos nu opreşte timpul în loc, însă vă poate face să arătaţi mai tânăr.
Bazaţi-vă pe legume proaspete şi pe fructe, deoarece sunt sărace în calorii şi pline de nutrienţi, spune dr. Bradley Willcox, profesor de geriatrie la Universitatea din Hawaii. Uitaţi, în schimb, de grăsimile nesănătoase.
Rețeta exactă care întârzie îmbătrânirea. Experţii vă sfătuiesc să vă aduceţi aminte că legumele conţin antioxidanţi, precum vitaminele C şi E, dar şi alţi compuşi, numiţi polifenoli şi antocianine, responsabili pentru lupta cu radicalii liberi. Aceştia din urmă distrug funcţiile celulelor şi dau peste cap metabolismul. Corpul îi poate produce dacă vă expuneţi excesiv soarelui, poluării şi fumatului. Aceste substanţe pot accelera procesul îmbătrânirii şi sunt adeseori puse în legătură cu dezvoltarea unor boli precum cancerul, afecţiunile cardiovasculare, bolile inflamatorii, inclusiv osteoartrita.
Aşadar, cu cât înaintaţi în vârstă, cu atât este mai importantă dieta pe care o ţineţi şi cu atât mai mult trebuie să aveţi în vedere ca aceasta să fie bogată în antioxidanţi.
Pe lângă aceste substanţe, este important să nu vă lipsească din proteine, calciul şi vitamina D. În schimb, este bine să renunţaţi ori să reduceţi la minimum consumul de grăsimi saturate şi acizi trans, proveniţi din prăjeli şi fast-food. Puteţi, în schimb, să consumaţi grăsimi provenite din nuci, migdale, peşte, ulei de măsline.
Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate şi este mult mai sănătos decât margarina, produs care conţine grăsimi saturate.
Un studiu realizat de medici neurologi a arătat că persoanele care consumă alimente bogate în grăsimi saturate riscă după vârsta de 65 de ani să sufere de boli care le afectează memoria.
Cel mai bine este să alegeţi uleiul de măsline extravirgin, deoarece poate creşte nivelul colesterolului «bun» din organism. Este recomandat să folosiţi un astfel de ulei la salate, dar şi la gătit.
Nucile conţin proteine şi grăsimi, fără să fie o sursă de colesterol, şi pot fi un substitut al meselor grase.
Migdalele sunt foarte bogate în vitamina E, iar alunele conţin cantităţi mari de acizi omega 3. La fel şi peştele. Dacă doriţi să aduceţi în organism cantităţi mari de acizi omega 3, puteţi încerca somonul ori sardinele. Într-o săptămână, este bine să mâncaţi măcar două mese care să conţină peşte.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…