Sari la conținut

Rețetă delicioasă pentru dovlecei murați crocanți

dovlecei
sursa foto:Pixabay
dovlecei murati

Sezonul dovleceilor se apropie deja de sfârșit, dar asta nu înseamnă că nu poți păstra gustul fraged și crocant al legumei tale preferate pentru zilele reci de iarnă. Astăzi vă prezentăm o rețetă unică de murături de dovlecei!

Ingrediente:

  • 3 kg dovlecei
  • 150 g sare
  • 150 g zahăr
  • 400 ml. ulei
  • 400 ml oțet din cidru de mere
  • 10 căței de usturoi
  • 2-3 fire mărar

Preparare: Se spală dovleceii și se curăță:

Începeți prin spălarea și decojirea dovleceilor. Apoi tăiați-i în fâșii groase de 1-2 cm. Puneți-le într-un vas de copt și presărați-le cu sare și zahăr. Se amestecă bine. Lăsați-i timp de 1-2 ore pentru a lăsa sucul să se separe.

Apoi scurgeți-i, aruncați zeama și mutați-i într-o strecurătoare mare pentru încă două ore.

Între timp, tocați mărunt usturoiul și mărarul. Se amestecă cu oțetul și uleiul. Se toarnă acest amestec peste dovleceii scurși și se amestecă bine. Se lasă să stea timp de 10 minute.

Borcanele sunt umplute cu dovlecei. Capacele borcanelor se toarnă cu apă fierbinte, după 5-10 minute borcanele se închid cu acestea.

Se aranjează borcanele într-o oală adâncă și se toarnă apă rece pentru a le acoperi. După ce apa dă în clocot se fierb ( se sterilizează ) 5 minute.

Scoateți borcanele și răsturnați-le. Odată răcite, depozitați-le într-un loc întunecos și răcoros.

Beneficii dovlecel

Consumul zilnic de dovlecei dă un impuls funcționării active a sistemului imunitar, spune medicul rus Natalia Ignatova.

„Conțin vitaminele B1, B2, B9, A, E, PP, oligoelemente – fier, magneziu, zinc, potasiu, ceea ce face ca această legumă să fie indispensabilă pentru inimă, mai ales la pacienții cu boli ale sistemului cardiovascular; trebuie consumată pentru prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor coronariene, a aritmiilor”, spune specialistul.

Dovlecelul conține magneziu și potasiu, care afectează în mod direct nutriția mușchiului cardiac. Leguma conține și fier, care ajută la stabilizarea circulației sanguine și la creșterea cantității de oxigen din sânge. Cu cât nivelul de oxigen este mai ridicat, cu atât organismul, în special inima, devine mai rezistent și mai puternic. Este demn de remarcat faptul că dovlecelul nu conține practic sodiu, ceea ce îl face foarte util pentru persoanele cu diverse boli ale sistemului cardiovascular.

Alte beneficii ale dovlecelului

Datorită structurii poroase, dovleceii pot acumula nu numai substanțe utile, ci și nocive. Dacă sunt cultivate în soluri contaminate, pline de îngrășăminte, nitrați, pesticide și alte substanțe chimice, pot provoca alergii, greață și chiar otrăvire.

„Dacă există semne evidente de infecție, planta nu ar trebui să fie consumată. Astfel de fructe pot acumula diverse substanțe toxice care pot dăuna sănătății”, spune Dr. Natalia Ignatova.

Medicul adaugă că, în rest, tot răul de la dovlecei se reduce la intoleranța personală și la contraindicații.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel