Sari la conținut

Rețetă de post. SUPA care purifică şi subţiază sângele

mâncare de post
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Postul Paștelui în 2025 se termină pe 19 aprilie, iar mulţi credincioşi se întreabă ce se poate mânca în următoarele săptămâni. Iată o reteţă rapidă, delicioasă şi sănătoasă!

Această supă are la bază sfecla roşie, o legumă bogată în fibre, calciu, vitamina C, fier, potasiu și magneziu. În plus, conține doi compuși speciali care luptă împotriva inflamației: nitrații și betalienii. De altfel sucul de sfeclă roșie este cel mai valoros tip de suc pentru formarea globulelor roșii și pentru îmbunătățirea compoziției sângelui.

Ingrediente pentru supa de sfeclă

– 2 sfecle nu prea mari,

– 2 cartofi,

– un morcov,

– pătrunjel rădăcină,

– o ceapă

– tăiţei,

– verdeaţă,

– sare,

– 2 l apă,

– 300 ml borş.

Mod de preparare 

Se curata sfecla, se spală și se dă pe răzătoare, apoi se pune la foc morcovul curățat și pătrunjelul tăiate cubulețe, cu ceapa curățată și tocată mărunt și cu apa.

Dupa 5 minute, se adaugă cartofii curățați și tăiați subțiri și sare. Cand cartofii au inceput sa se inmoaie se adauga taiteii. Dupa cateva minute se toarna si borsul fiert separat si strecurat.

Se lasa sa mai fiarba impreuna 10 de minute. Se presara cu leustean si patrunjel taiate marunt, se ia de pe foc. Se opreste putina sfecla cruda peste care se toarna apa clocotita. Se lasa pana cand apa s-a inrosit bine si se adauga in ciorba.

Beneficiile consumului de sfeclă roșie

Sfecla roșie și sucul acesteia ajută inima și plămânii să funcționeze datorită oxidului nitric, care crește fluxul sanguin către mușchi. Această legumă minune este bogată în folat (vitamina B9) care ajută celulele să crească și să funcționeze normal. Folatul joacă un rol cheie în controlul deteriorării vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.

Scade tensiunea arterială şi stimulează sistemul imunitar

Sfecla roșie este bogată în mod natural în nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest compus scade tensiunea arterială prin faptul că determină vasele de sânge să se relaxeze și să se lărgească.

În plus, această legumă este bogată în fibre și promovează creșterea bacteriilor bune din intestin. Având o mulțime de bacterii sănătoase în sistemul tău digestiv ajută la combaterea bolilor și la stimularea sistemului imunitar. Fibrele îmbunătățesc, de asemenea, digestia și reduc riscul de constipație.

Ajută la combaterea inflamației

Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.

S-a demonstrat, de asemenea, că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a determina dacă savurarea sfeclei în cantități normale în cadrul unei diete sănătoase poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.

Susţine sănătatea creierului

Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența. Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.

S-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria.

Mai mult, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat zilnic 250 ml de suc de sfeclă roșie timp de 2 săptămâni, comparativ cu un grup de control.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel