Din cuprinsul articolului
Rețetă de dulceață de gutui. Dulceaţa de gutui este, fără doar și poate, vedetă a toamnei. Gustul delicat şi aroma specială îi oferă o savoare inconfundabilă. Pentru a obţine o dulceaţă autentică, trebuie respectate o serie de reguli.
Reţeta unei dulceţi de gutui aromate a fost oferită de maestrul gastronom, Nicolae Curelea. Pentru a obţine două kilograme de dulceaţă avem nevoie de următoarele ingrediente:
Gutuile se spală şi se taie în sferturi. Se curăţă de cotor şi de coajă şi se introduc imediat, timp de un minut într-o soluţie antioxidantă (acid citric 1%). Cele mai bune rezultate, cu privire la culoare, se obţin însă prin opărire 1-2 minute în apă, în funcţie de mărimea bucăţilor de gutui, potrivit adevarul.ro.
Gutuile curăţate se taie rapid în cubuleţe uniforme. Lămâile şi portocala se curăţă de coaja galbenă, care se toacă fideluţă şi se pune într-un castron în aşteptare. Folosim cât ne trebuie, restul conservăm în zahăr cu alcool. Coaja albă se înlătură.
Miezul de lămâie şi de portocală se taie în sferturi, pe lung, apoi în feliuţe subţiri şi se pune într-un castron, aşteptând să-i vină rândul. Sâmburii se înlătură.
Din 2,4 kg de zahăr şi 1 litru apă se face un sirop care se fierbe câteva minute. Se ia spuma, dacă se formează.
În siropul clocotind, se adaugă cubuleţele de gutui scurse de apă, miezul de lămâie şi de portocală, coaja de lămâie şi de portocală, păstăile de vanilie, legătura de frunze de druşaim şi apa de trandafiri. Amestecăm uşor cu o lingură curată şi fierbem la foc domol 8-10 minute, după care stingem focul, acoperim cratiţa cu un capac şi-o lăsăm să se odihnească până a doua zi. În acest răstimp, are loc, după cum ştim, fenomenul de plasmoliză.
A doua zi, descoperim cratiţa şi aprindem focul. Fierbem la foc domol 40-50 minute, până ce dulceaţa se leagă. Din când în când amestecăm uşor. Luăm spuma ori de câte ori se formează.
Când dulceaţa este gata şi are aspect şi miros extrem de plăcute, stingem focul, scoatem păstăile de vanilie şi lăsăm dulceaţa să se răcească, acoperită cu un prosop umed.
În acest timp, spălăm şi opărim borcanele în care urmează să punem dulceaţa. Le uscăm la cuptor.
Când dulceaţa s-a răcit, o punem în borcane, umplându-le până sus la capac. Peste dulceaţă punem mai întâi o bucată de folie tăiată rotund, cât gura borcanului (lipită direct pe dulceaţă) şi după aceea înfiletăm capacul sau capsăm borcanul. Nu este nevoie de sterilizare. Dulceaţa făcută astfel se menţine în bună stare ani în şir.
Alina Bădic, predicțiile astrale pentru săptămâna 20– 26 octombrie: „Vorbim despre o forță deosebită cu…
Nicolae Ceaușescu nu a băut cafea niciodată! Tudor Octavian, publicist și jurnalist român, a dezvoltat…
Cum se menține în formă Regele Charles și soția sa. La ce trucuri apelează ca…
Metoda care poate DISTRUGE colesterolul rău. Un medic renumit spune că obiectivul trebuie să fie…
Reputat medic oncolog, despre alimentele care cresc riscul de cancer. Acesta spune că ne distrug…
Oamenii de știință spun ca o băutură încetinește îmbătrânirea femeilor trecute de 40 de ani!…