Categories: Ştiri sănătate

Rețetă de cozonac tradițional de la un nutriționist cunoscut. Gustos, ușor digerabil și cu puține calorii

Încearcă această rețetă de cozonac tradițional. Tradiţionalul cozonac nu ar trebui consumat în cantităţi foarte mari pentru că e foarte greu digerabil. Două felii în decursul celor trei zile de sărbătoare sunt suficiente, spun nutriţioniştii, care explică ce variante să alegeţi pentru ca organismul să poată face faţă festinului.

Se spune că un cozonac e cu atât mai gustos cu cât sunt folosite mai multe ouă. Specialiştii în nutriţie susţin însă că cel mai sănătos cozonac e cel simplu, cu puţine ouă şi glazură. Încercaţi să înlocuiţi şi ingredientele care conţin chimicale cu unele naturale.

“Ouăle recomandate sunt cele ecologice “0” sau industriale “1”. Sarea recomandată e cea marină nerafinată sau de mină, brută. Coaja de lămâie trebuie să provină de la fructe netratate cu agenţi de conservare, de suprafaţă. În loc de esenţa de rom (care e artificială) utilizaţi rom de bună calitate. Zahărul e bine să fie înlocuit cu sucanat (siropul deshidratat din trestie de zahăr).

Puteţi să adăugaţi zahăr vanilat în locul celui vanilinat, care se obţine prin adăugarea vanilinei artificiale la zahărul obişnuit”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie, în cartea “Revoluţie în bucătărie”, recent lansată.

O alternativă mai sănătoasă de cozonac e cel sub formă de toast. “Cozonacul poate fi folosit şi ca pâine prăjită, sub formă de toast. Este bun la gust şi fiind prăjit se digeră mai uşor”, este de părere prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Prof. dr. Mencinicopschi vă detaliază o reţetă tradiţională.


Ingrediente cozonac

Pentru aluat:

  • 1 kg făină
  • 2 pliculeţe drojdie uscată
  • 250 g zahăr
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt topit
  • 5 gălbenuşuri
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • esenţă de rom
  • 4 pliculeţe de zahăr vanilat
  • gălbenuş crud
  • 30 ml lapte pentru ungerea, cozonacilor

Pentru umplutură:

  • 250 g nucă măcinată
  • 4 linguri lapte
  • 5 linguri cu vârf zahăr tos
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • stafide

Mod de preparare

Se pune într-un castron nuca măcinată, se adaugă cacao, zahăr, rom, lapte şi se amestecă până la omogenizare. Se pun stafidele la înmuiat în apă, se lasă 30-45 minute şi se scurg.

În paralel, într-un castron se toarnă laptele călduţ, se adaugă zahărul, zahărul vanilat şi se amestecă până la dizolvarea zahărului. Se pregăteşte maiaua într-un alt castron în care se pune o mâna de faină, pliculeţele de drojdie şi câteva linguri din laptele amestecat deja cu zahărul şi vanilia. Se amestecă până se formează o pastă, se pudrează cu făină şi se lasă la dospit într-un loc călduţ 15-20 minute.

Se amestecă gălbenuşurile cu un praf de sare, se presară coaja rasă de la o lămâie şi se amestecă din nou până la omogenizare. Într-un castron mare se cerne de două ori făina, se adaugă maiaua, care între timp a crescut, gălbenuşurile frecate cu sare, coaja rasă de lămâie şi laptele în care a fost dizolvat zahărul. Se amestecă ingredientele până se obţine un aluat, apoi se adaugă unt (nu se pune direct în aluat, ci se ia în palmă puţin câte puţin şi se frământa până se incorporează). Se frământa aluatul timp de 30 de minute. Peste aluat se presară un praf de faină şi se pune pe un şervet curat. Se lasă la crescut o oră şi jumătate, la cald.

Pe suprafaţa de lucru se întinde o peliculă subţire de ulei şi se răstoarnă aluatul. Acesta se împarte în două părţi egale, pentru doi cozonaci. Se ia prima parte, se întinde o foaie, se presară umplutura de nucă, stafidele şi se rulează. Se ia şi cea de-a doua parte şi se procedează identic.

Se împletesc cele două rulouri şi se pun într-o tavă pentru cozonac tapetată cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Se lasă cozonacii la crescut 40 de minute. Apoi se ung cu un gălbenuş de ou amestecat cu puţin lapte şi se coc în cuptorul preîncălzit 40-45 de minute.

Recent Posts

Peste 10.000 de candidaţi susţin examenul de intrare în Rezidenţiat

10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine duminică examenul de intrare în Rezidenţiat, dintre…

24 de minute ago

HOROSCOP 17 noiembrie 2024. O perioadă prosperă pentru unele zodii

Horoscopul zilei de duminică, 17 noiembrie 2024, spune că cele mai multe zodii vor avea…

53 de minute ago

Nadia Comăneci, în doliu. A murit omul care i-a marcat destinul

Nadia Comăneci este în doliu. Bela Karolyi, legendarul antrenor care i-a marcat destinul şi cel…

o oră ago

Alina Bădic, horoscop 17 – 23 noiembrie. Luna Plină aduce momente de revelație și claritate. Zodia favorită a astrelor

În ediția din 16 noiembrie a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic a discutat împreună…

13 ore ago

Cum să pregătești ferestrele din PVC pentru zilele reci: Un truc simplu pentru o casă caldă și economie la încălzire, pe care mulți oameni nu îl știu

Izolați-vă ferestrele astăzi! Vă pregătiți pentru zilele reci de iarnă? Prin setarea ferestrelor dvs. din…

13 ore ago

Medic chirurg: atenție la aceste semne! Indică cheaguri de sânge periculoase

Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol dacă blochează venele sau arterele, făcând conștientizarea…

14 ore ago

Citeste si: