Din cuprinsul articolului
Principalul rol al acestui organ este să ajute procesul de digestie prin producţia de enzime specifice, iar îmbolnăvirea pancreasului afectează sănătatea întregului organism, atrag atenţia medicii.
Principala formă de boală este pancreatita, care poate fi acută sau cronică. Inflamaţia pancreasului poate fi cauzată de mai mulţi factori, între care se numără: abuzul de alcool şi tutun, malnutriţia, abuzul de alimente foarte procesate, cu grăsimi sau afumate.
Ca remediu natural pentru sănătatea pancreasului, nutriţioniştii recomandă o băutură simplă realizată din trei ingrediente principale: 300 de grame de usturoi, 300 de grame de pătrunjel şi 1 kg de lămâi. Decojite şi tocate mărunt, acestea se amestecă într-un blender şi se păstrează la frigider într-un vas de sticlă.
Se consumă câte o linguriţă de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, potrivit experţilor citaţi de The Health Site.
Combinația alimentară care dăunează pancreasului
Consumul de carne grasă în combinație cu alcoolul reprezintă o supraîncărcare periculoasă pentru pancreas. Această combinație poate afecta în mod negativ activitatea tractului digestiv. În special, combinația de alcool și grătar dăunează pancreasului, scrie actualno.com.
„Alcoolul are un efect negativ asupra întregului organism, inclusiv asupra tractului gastrointestinal și a rinichilor. Iar în combinație cu carnea grasă, crește riscul de afectare a pancreasului”, spune dr. Ekaterina Kashukh, medic gastroenterolog. Potrivit acesteia, persoanele care au boli acute și cronice ale tractului gastrointestinal, probleme de natură cardiovasculară, ar trebui să renunțe în primul rând la alcool.
Medicul le recomandă iubitorilor de grătar să își facă propria marinată din ingrediente naturale, fără arome în exces. Expertul notează că marinadele din comerț sunt adesea suprasaturate cu sare și grăsimi, iar carnea asezonată pentru grătar este de obicei din produse mai vechi.
Cele mai periculoase alimente
Printre cele mai periculoase alimente pentru pancreas se numără carnea roșie, carnea de organe, alimentele prăjite, chipsurile, margarina, uleiul, lactatele cu conținut ridicat de iaurt grecesc, produsele de panificație, deserturile cu conținut ridicat de zahăr și iaurt grecesc, precum și băuturile îndulcite cu zahăr.
Alimentele bogate în cereale, fie că sunt preparate în mod tradițional (cum ar fi salata de beouf, frigăruile de porc, sarmalele și măslinele umplute), trebuie consumate în porții mici, sau se pot alege alternative specifice dietei.