Rețetă cozonac pufos ca la mama acasă. Nici un Crăciun nu este perfect fără cozonacul aburind pe masă. Gospodinele se întrec în bucate alese pentru masa de Crăciun. Dacă vrei să câștigi admirația tuturor mesenilor, te provocăm să faci această rețetă de cozonac pufos.
Celebrul Chef Scărlătescu și-a dezvăluit rețeta de cozonac și ingredientele secrete la care apelează.
Chef Scărlătescu recomandă să se folosească un unt de calitate, de preferință cel belgian. Untul belgian este mai gras și mai dens, astfel că asta va face cozonacul mai omogen și mai pufos.
În ceea ce privește ingredientele, Chef Scărlătescu recomandă ca acestea să fie scoase din frigider astfel încât toate ingredientele să aibă aceeași temperatură în momentul în care ne pregătim să facem deliciosul cozonac.
INGREDIENTE
- 1 kg făină
- 250 gr zahăr
- 450 ml lapte
- 5 ouă
- 60 gr drojdie
- 300 gr unt Belgian
- 500 gr nucă
- 200 gr rahat
- 150 gr ciocolată belgiană
- 30 gr portocală confiată
- 30 gr coajă de lămâie stafide (opțional)
MOD DE PREPARARE
- Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină.
- Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.
- Se fierbe laptele împreună cu zaharul și se amestecă până se dizolvă.
- Frecăm gălbenușurile cu praf de sare
- Se pune făina într-un bol și turnăm pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua.
- Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
- Pentru aproximativ o oră, compoziția se lasă la dospit Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat și stafide și se rulează.
- Rulada obţinută se taie în două și se împletesc, apoi se ung cu ou.
- Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
- Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.