Din cuprinsul articolului
Rețeta de murături asortate „ca la Moldova” de la Ana-Maria Stănciuc, autoarea blogului „Sarea`n poveşti”, este o incursiune în bucătăria tradițională moldovenească, inspirată din amintirile sale din vacanțele de toamnă petrecute la bunici. Murăturile, o parte importantă a gastronomiei de toamnă în Moldova, sunt pregătite cu legume variate, atent selecționate pentru a crea un amestec delicios și crocant.
„Ţin minte şi acum vacanţele de toamnă de la bunica şi mă bucur şi acum de momentele acelea, încă vii în sufletul meu. Nu era nimic mai sfânt în ograda aia decât pusul murăturilor în prag de toamnă”, îşi începe Ana-Maria Stănciuc, autoarea blogului culinar „Sarea`n poveşti”, lecția de pregătit cele mai delicioase murături.
Murături asortate ca-n Moldova. Ingrediente:
– legume pentru murat: castraveţi, gogonele, conopidă, sfeclă roşie, varză, harbuz (pepene), morcovi
– hrean proaspăt
– beţe de mărar uscat
– un bucheţel de cimbru uscat
– usturoi
– ţelină/ frunze de ţelină
– ardei iute
– frunze de dafin
– frunze de vişin (opţional)
– boabe de piper
– boabe de muştar
– 3-4 gutui/ mere pentru dulceaţă şi fermentarea mai rapidă
„Lista fiind gata, am să vă spun şi vouă ce m-a învăţat bunica. Pentru ca murăturile să se facă şi să se păstreze, trebuie să respecţi două reguli:
– la fiecare litru de apă pentru saramură, se foloseşte o lingură cu vârf de sare
– de fiecare dată când scoţi murături, să pui deasupra la loc beţele de mărar şi o farfurie cu gura în jos care să le menţină scufundate în saramură”, sugerează Ana Maria Stănciuc.
Cum se așează legumele în borcan
Se foloseşte un borcan de zece litri, opărit înainte de utilizare, iar legumele se spală şi se curăţă foarte bine. Se aşează câteva tije de ţelină cu tot cu frunze, apoi un strat de legume, câteva rămurele de cimbru, două beţe de marar, trei căţei de usturoi, două felii de ţelină. Se adaugă câţiva ardei iuţii şi patru beţe de hrean. Se procedează aşa până la umplerea borcanului.
„Pentru recipientul meu am făcut cam cinci litri de saramură, cu cinci linguri de sare, o lingură de boabe de piper şi una de boabe de muştar. Am pus oala cu saramură pe foc şi am lăsat-o până a dat apa în clocot. Am amestecat cu grijă tot lichidul, pentru a dizolva toată sarea”, spune blogăriţa.
Se lasă saramura la răcit până când devine călduţă, după care se toarnă peste legumele frumos aşezate. Deasupra acestora se pun beţe de mărar pentru ca legumele să nu se ridice, ci să rămână scufundate în lichid.
„Pentru ca masa să fie completă, le servim alături de o tochitură moldovenească şi o mămăligă aburindă”, recomandă autoarea blogului „Sarea`n poveşti”.