Categories: Stil de viaţă

Rețetă ardelenească de murături asortate, de te lingi pe degete! O delicatesă cu care nu vei da greș!

Toamna este sezonul în care toate gospodinele pun la borcane tot felul de legume și verdețuri. Pentru a prepara o rețetă ardelenească de murături asortate fără oțet, care să se păstreze bine și să aibă un gust autentic, ai nevoie de legume proaspete și o saramură pregătită corect.

Murăturile asortate sunt realizate fără coloranți artificiali astfel încât se vor păstra la cămară o perioadă foarte lungă de timp, asta dacă nu sunt savurate înainte.

Așadar, pentru a ne apuca de pus murături tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem toate cele necesare, adică legumele preferate.

Rețetă ardelenească de murături asortate

Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Portii: 1 butoi de 60 L cu murături asortate, potrivit Savori Urbane

Ingrediente

  • 6 kg castraveți
  • 2 kg ardei picanți unguresti (almapaprika ) sau 1,5 kg gogoșari romanesti + 500 g ardei iuți
  • 2 kg rădăcină de țelină
  • 500 g rădăcină de hrean
  • 2 kg gutui
  • 4 kg varză albă mică
  • 1 kg varză roșie
  • 5 kg conopidă
  • 2 kg pepene verde (lubeniță mică)
  • 3 kg morcovi
  • 500 g usturoi

Condimente :

  • 200 g piper boabe
  • 200 g boabe muștar
  • 2 legături mari de mărar uscat
  • 2 legături de leuștean
  • 2 legături de frunze de țelină
  • 3 legături de cimbru uscat

Saramură (25 g sare/1 Litru apă)

  • 625 g sare grunjoasa neiodată
  • aprox 25 l apă rece

Mod de preparare murături asortate exact ca în Ardeal

  • Când ne apucăm de făcut murături nu există cantități pentru că totul se face după ochi sau în funcție de borcanul în care se pun legumele
  • Atenționare: sfecla și varza roșie vor da o culoare ușor rozalie tuturor legumelor care se află în borcan
  • Sfat: folosirea merelor sau a gutuilor va face legumele mai colorate, în timp ce ardeiul iute le va păstra tari, fără să se înmoaie prea tare
  • Recipientele trebuie pregătite din timp, fie că e vorba de borcane, fie că este vorba de un butoi mai mare. Acestea se spală bine și se opăresc înainte de folosire
  • Mare atenție: la fiecare litru de apă se va adăuga o lingură cu vârf de sare neiodată
    Și acum să trecem la prepararea propriu-zisă. Legumele se spală, se taie și se curăță de semințe (cele care au nevoie)
  • Pe fundul borcanelor se pun 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, iar apoi un strat de legume. Tot aici se adaugă cimbru, bețele de mărar și boabele de piper
  • Legumele se alternează astfel încât să se umple borcanele și să nu existe spații goale
  • După fiecare strat de legume se adaugă ardei iute și hrean, cât și aromele (piper, frunzele de dafin, de vișin etc)
  • Saramura preparată din apă clocotită cu puțină sare neiodată se adaugă peste legumele din borcane până când se umple recipientul
  • Legumele nu trebuie să se ridice la suprafață și trebuie să fie acoperite în totalitate de saramură
  • Deasupra se poate așeza o greutate care să țină legumele cât mai lipite
  • Borcanele cu murături asortate se agită zilnic sau măcar la două zile, în special în prima săptămână de fermentare
  • Fermentația poate dura în funcție de locul unde stau borcanele. Cu cât este mai răcoare, cu atât acestea vor fi gata mai repede

Spor la treabă!

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

15 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

36 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

55 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: