Rețetă ardelenească de murături asortate, de te lingi pe degete! O delicatesă cu care nu vei da greș!
Din cuprinsul articolului
Toamna este sezonul în care toate gospodinele pun la borcane tot felul de legume și verdețuri. Pentru a prepara o rețetă ardelenească de murături asortate fără oțet, care să se păstreze bine și să aibă un gust autentic, ai nevoie de legume proaspete și o saramură pregătită corect.
Murăturile asortate sunt realizate fără coloranți artificiali astfel încât se vor păstra la cămară o perioadă foarte lungă de timp, asta dacă nu sunt savurate înainte.
Așadar, pentru a ne apuca de pus murături tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem toate cele necesare, adică legumele preferate.
Rețetă ardelenească de murături asortate
Portii: 1 butoi de 60 L cu murături asortate, potrivit Savori Urbane
Ingrediente
6 kg castraveți
2 kg ardei picanți unguresti (almapaprika ) sau 1,5 kg gogoșari romanesti + 500 g ardei iuți
2 kg rădăcină de țelină
500 g rădăcină de hrean
2 kg gutui
4 kg varză albă mică
1 kg varză roșie
5 kg conopidă
2 kg pepene verde (lubeniță mică)
3 kg morcovi
500 g usturoi
Condimente :
200 g piper boabe
200 g boabe muștar
2 legături mari de mărar uscat
2 legături de leuștean
2 legături de frunze de țelină
3 legături de cimbru uscat
Saramură (25 g sare/1 Litru apă)
625 g sare grunjoasa neiodată
aprox 25 l apă rece
Mod de preparare murături asortate exact ca în Ardeal
Când ne apucăm de făcut murături nu există cantități pentru că totul se face după ochi sau în funcție de borcanul în care se pun legumele
Atenționare: sfecla și varza roșie vor da o culoare ușor rozalie tuturor legumelor care se află în borcan
Sfat: folosirea merelor sau a gutuilor va face legumele mai colorate, în timp ce ardeiul iute le va păstra tari, fără să se înmoaie prea tare
Recipientele trebuie pregătite din timp, fie că e vorba de borcane, fie că este vorba de un butoi mai mare. Acestea se spală bine și se opăresc înainte de folosire
Mare atenție: la fiecare litru de apă se va adăuga o lingură cu vârf de sare neiodată Și acum să trecem la prepararea propriu-zisă. Legumele se spală, se taie și se curăță de semințe (cele care au nevoie)
Pe fundul borcanelor se pun 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, iar apoi un strat de legume. Tot aici se adaugă cimbru, bețele de mărar și boabele de piper
Legumele se alternează astfel încât să se umple borcanele și să nu existe spații goale
După fiecare strat de legume se adaugă ardei iute și hrean, cât și aromele (piper, frunzele de dafin, de vișin etc)
Saramura preparată din apă clocotită cu puțină sare neiodată se adaugă peste legumele din borcane până când se umple recipientul
Legumele nu trebuie să se ridice la suprafață și trebuie să fie acoperite în totalitate de saramură
Deasupra se poate așeza o greutate care să țină legumele cât mai lipite
Borcanele cu murături asortate se agită zilnic sau măcar la două zile, în special în prima săptămână de fermentare
Fermentația poate dura în funcție de locul unde stau borcanele. Cu cât este mai răcoare, cu atât acestea vor fi gata mai repede