Sari la conținut

Rețetă ardelenească de murături asortate, de te lingi pe degete! O delicatesă cu care nu vei da greș!

muraturi asortate
Sursă foto: Ego

Toamna este sezonul în care toate gospodinele pun la borcane tot felul de legume și verdețuri. Pentru a prepara o rețetă ardelenească de murături asortate fără oțet, care să se păstreze bine și să aibă un gust autentic, ai nevoie de legume proaspete și o saramură pregătită corect.

Murăturile asortate sunt realizate fără coloranți artificiali astfel încât se vor păstra la cămară o perioadă foarte lungă de timp, asta dacă nu sunt savurate înainte.

Așadar, pentru a ne apuca de pus murături tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem toate cele necesare, adică legumele preferate.

Rețetă ardelenească de murături asortate

murături
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Portii: 1 butoi de 60 L cu murături asortate, potrivit Savori Urbane

Ingrediente

  • 6 kg castraveți
  • 2 kg ardei picanți unguresti (almapaprika ) sau 1,5 kg gogoșari romanesti + 500 g ardei iuți
  • 2 kg rădăcină de țelină
  • 500 g rădăcină de hrean
  • 2 kg gutui
  • 4 kg varză albă mică
  • 1 kg varză roșie
  • 5 kg conopidă
  • 2 kg pepene verde (lubeniță mică)
  • 3 kg morcovi
  • 500 g usturoi

Condimente :

  • 200 g piper boabe
  • 200 g boabe muștar
  • 2 legături mari de mărar uscat
  • 2 legături de leuștean
  • 2 legături de frunze de țelină
  • 3 legături de cimbru uscat

Saramură (25 g sare/1 Litru apă)

  • 625 g sare grunjoasa neiodată
  • aprox 25 l apă rece

Mod de preparare murături asortate exact ca în Ardeal

  • Când ne apucăm de făcut murături nu există cantități pentru că totul se face după ochi sau în funcție de borcanul în care se pun legumele
  • Atenționare: sfecla și varza roșie vor da o culoare ușor rozalie tuturor legumelor care se află în borcan
  • Sfat: folosirea merelor sau a gutuilor va face legumele mai colorate, în timp ce ardeiul iute le va păstra tari, fără să se înmoaie prea tare
  • Recipientele trebuie pregătite din timp, fie că e vorba de borcane, fie că este vorba de un butoi mai mare. Acestea se spală bine și se opăresc înainte de folosire
  • Mare atenție: la fiecare litru de apă se va adăuga o lingură cu vârf de sare neiodată
    Și acum să trecem la prepararea propriu-zisă. Legumele se spală, se taie și se curăță de semințe (cele care au nevoie)
  • Pe fundul borcanelor se pun 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, iar apoi un strat de legume. Tot aici se adaugă cimbru, bețele de mărar și boabele de piper
  • Legumele se alternează astfel încât să se umple borcanele și să nu existe spații goale
  • După fiecare strat de legume se adaugă ardei iute și hrean, cât și aromele (piper, frunzele de dafin, de vișin etc)
  • Saramura preparată din apă clocotită cu puțină sare neiodată se adaugă peste legumele din borcane până când se umple recipientul
  • Legumele nu trebuie să se ridice la suprafață și trebuie să fie acoperite în totalitate de saramură
  • Deasupra se poate așeza o greutate care să țină legumele cât mai lipite
  • Borcanele cu murături asortate se agită zilnic sau măcar la două zile, în special în prima săptămână de fermentare
  • Fermentația poate dura în funcție de locul unde stau borcanele. Cu cât este mai răcoare, cu atât acestea vor fi gata mai repede

Spor la treabă!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel