Din cuprinsul articolului
Toamna este sezonul în care toate gospodinele pun la borcane tot felul de legume și verdețuri. Pentru a prepara o rețetă ardelenească de murături asortate fără oțet, care să se păstreze bine și să aibă un gust autentic, ai nevoie de legume proaspete și o saramură pregătită corect.
Murăturile asortate sunt realizate fără coloranți artificiali astfel încât se vor păstra la cămară o perioadă foarte lungă de timp, asta dacă nu sunt savurate înainte.
Așadar, pentru a ne apuca de pus murături tot ce trebuie să facem este să ne asigurăm că avem toate cele necesare, adică legumele preferate.
Rețetă ardelenească de murături asortate
Portii: 1 butoi de 60 L cu murături asortate, potrivit Savori Urbane
Ingrediente
- 6 kg castraveți
- 2 kg ardei picanți unguresti (almapaprika ) sau 1,5 kg gogoșari romanesti + 500 g ardei iuți
- 2 kg rădăcină de țelină
- 500 g rădăcină de hrean
- 2 kg gutui
- 4 kg varză albă mică
- 1 kg varză roșie
- 5 kg conopidă
- 2 kg pepene verde (lubeniță mică)
- 3 kg morcovi
- 500 g usturoi
Condimente :
- 200 g piper boabe
- 200 g boabe muștar
- 2 legături mari de mărar uscat
- 2 legături de leuștean
- 2 legături de frunze de țelină
- 3 legături de cimbru uscat
Saramură (25 g sare/1 Litru apă)
- 625 g sare grunjoasa neiodată
- aprox 25 l apă rece
Mod de preparare murături asortate exact ca în Ardeal
- Când ne apucăm de făcut murături nu există cantități pentru că totul se face după ochi sau în funcție de borcanul în care se pun legumele
- Atenționare: sfecla și varza roșie vor da o culoare ușor rozalie tuturor legumelor care se află în borcan
- Sfat: folosirea merelor sau a gutuilor va face legumele mai colorate, în timp ce ardeiul iute le va păstra tari, fără să se înmoaie prea tare
- Recipientele trebuie pregătite din timp, fie că e vorba de borcane, fie că este vorba de un butoi mai mare. Acestea se spală bine și se opăresc înainte de folosire
- Mare atenție: la fiecare litru de apă se va adăuga o lingură cu vârf de sare neiodată
Și acum să trecem la prepararea propriu-zisă. Legumele se spală, se taie și se curăță de semințe (cele care au nevoie) - Pe fundul borcanelor se pun 2-3 tije de țelină cu tot cu frunze, iar apoi un strat de legume. Tot aici se adaugă cimbru, bețele de mărar și boabele de piper
- Legumele se alternează astfel încât să se umple borcanele și să nu existe spații goale
- După fiecare strat de legume se adaugă ardei iute și hrean, cât și aromele (piper, frunzele de dafin, de vișin etc)
- Saramura preparată din apă clocotită cu puțină sare neiodată se adaugă peste legumele din borcane până când se umple recipientul
- Legumele nu trebuie să se ridice la suprafață și trebuie să fie acoperite în totalitate de saramură
- Deasupra se poate așeza o greutate care să țină legumele cât mai lipite
- Borcanele cu murături asortate se agită zilnic sau măcar la două zile, în special în prima săptămână de fermentare
- Fermentația poate dura în funcție de locul unde stau borcanele. Cu cât este mai răcoare, cu atât acestea vor fi gata mai repede
Spor la treabă!