Din cuprinsul articolului
Pandemia de coronavirus pare că nu se termină la nivelul Europei, motiv pentru care unele țări iau în considerare restricții mai dure pentru persoanele nevaccinate. Persoanele nevaccinate riscă amenzi. Răsturnare totală de situație.
Restricții înăsprite pentru persoanele nevaccinate. Italia, unde s-a dublat marţi numărul infectărilor față de ziua de luni, a înăsprit restricțiile pentru persoanele nevaccinate, care riscă acum inclusiv o amendă dacă au trecut de 50 de ani și nu s-au imunizat, iar situația lor va fi și mai dificilă de la jumătatea acestei luni. Condițiile se aplică și străinilor, turiști sau rezidenți.
Nevaccinații, acces doar în farmacii, în magazinele alimentare, cele veterinare, în benzinării și chioșcurile de ziare amplasate în exterior
Începând de marţi, în Italia certificatul digital este necesar până și pentru o simplă operațiune în bancă, la poștă sau pentru a cumpăra o carte într-o librărie sau țigări în tutungerie. Practic, cetățenii nevaccinați au acces liber, fără un test COVID negativ, doar în farmacii, în magazinele alimentare, cele veterinare, în benzinării și chioșcurile de ziare amplasate în exterior.
Valabilitatea certificatului verde este redusă de la nouă luni la şase, pentru cei cu trei doze însă executivul de la Roma ia în considerare posibilitatea ca certificatul lor verde să fie nelimitat. Marţi a fost și prima zi cu amenzi de doar 100 de euro pentru cetățenii cu vârste de peste 50 de ani care nu și-au făcut vaccinul obligatoriu, iar din 15 februarie aceștia riscă suspendarea de la locul de muncă, pe lângă sancțiuni cuprinse între 600 și 1.500 de euro.
Aceste măsuri, ca și altele din trecut, trebuie să fie respectate și de cetățenii români rezidenți în peninsulă. Mulți dintre ei deja sunt imunizați și nu întâmpină nici un fel de probleme în activitățile zilnice.
Nu ne-am opus nici vaccinării, nu ne opunem restricțiilor
„„Pe mine nu mă afectează obligativitatea, pentru că eu am făcut toate trei vaccinurile și cu toate astea am luat și COVID, iar cât privește green pass-ul mi-l cere doar la muncă, la muncă sau în alte activități, la coruri unde merg să cânt, la concerte, în rest umblu cu mașina, nu am treabă cu mijloacele de transport. Noi ne-am conformat, și eu și soțul, cu toate regulile, pentru ca să putem merge în vacanță, ca să putem să ne deplasăm. Deci nu ne-am opus nici vaccinării, nu ne opunem restricțiilor, în speranța că va termina cât mai repede”, a spus unul dintre românii rezidenți în peninsulă.
Şi turiştii, la fel ca cetățenii rezidenți în peninsulă, au nevoie de super green pass, supracertificatul deţinut de cei vaccinaţi sau vindecați de boală, pentru a dormi în hoteluri, pentru a mânca în restaurante, a participa la evenimente, a vizita muzee și chiar pentru a călători cu un tren, un avion sau o navă la nivel național.
De asemenea, de astăzi, Italia nu mai solicită la intrarea pe teritoriul său pasagerilor imunizaţi care vin din alte state ale Uniunii Europene un test COVID negativ, acesta fiind necesar doar în cazul călătorilor fără vaccin, potrivit RRA.